Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoorts mysterie: wat doen die verroeste spullen naast de gracht?

Door Ingelise de Vries 29 juni 2019

Als je regelmatig in de binnenstad óf langs de Eem wandelt, heb je het wellicht al eens zien liggen. Naast de Amersfoortse wateren ligt regelmatig ondefinieerbare, verroeste troep. Zoals je waarschijnlijk al had verwacht, komt het inderdaad uit de grachten en de Eem.

De spullen naast de gracht worden opgevist met een sterke magneet. Magneetvissen, heet deze tot voor kort onbekende hobby. Aan een hengel wordt een sterke magneet gehangen waarmee metalen voorwerpen uit water worden gevist in de hoop natuurlijk een bijzonder voorwerp aan de haak te slaan. Zie het als een soort onderwater strandjutten. Onder andere YouTube-ster Enzo Knol is liefhebber van het fenomeen, hij post regelmatig video’s waarin hij de Nederlandse wateren een stukje schoner maakt.

Tekst loopt door onder de video

Ondefinieerbaar

Wat het dan is wat er naast de gracht ligt? Dat kunnen we meestal niet precies zeggen. Behalve natuurlijk dat je op de bovenstaande foto duidelijk een fiets ziet die niet echt meer zal doen waarvoor hij bestemd was.

Vaak is het gewoon troep, maar soms vinden mensen bijzondere voorwerpen. Zoals de 16-jarige Justin, die eind mei een bom uit de Eem haalde. Hij belde direct de politie waarna de boel werd afgezet. Een paar dagen eerder werd er een bazooka opgevist door een magneetvisser die zijn hobby uitoefende in Amersfoort.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Ingelise de Vries

Leuk en gevaarlijk

Een leuke hobby, maar dus ook een gevaarlijke. De gemeente is aan het kijken of het magneetvissen niet verboden moet worden in de stad. “Magneetvissen is gevaarlijk en we adviseren dit niet te doen”, liet de gemeente al eerder weten aan verschillende media. “We werken op dit moment aan het aanpassen van de regelgeving om dat verbod mogelijk te maken.” Hoe dat verbod eruit komt te zien, is nog onduidelijk. Handhavers waarschuwen de vissers in elk geval wel al voor de gevaren.

Petitie

Daar is niet iedereen blij mee, de magneetboys Amersfoort zijn al een petitie gestart. Ze claimen dat ze de wateren juist schóner maken. Toch kijken experts daar iets anders naar, ze zijn bang voor oude explosieven die nog kunnen ontploffen. Amersfoort is flink getroffen in de Tweede Wereldoorlog, waardoor er nog veel munitie kan liggen.

Je mag nu dus nog even met je hengel in de gracht hangen. Maar wees wél voorzichtig als je iets hebt gevangen. Het kan zomaar iets avontuurlijker uitpakken dan je voor ogen had!

Mysterie opgelost!

Iedere week lossen wij een Amersfoorts mysterie op. Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

bier

Amersfoorts mysterie: hoeveel Amersfoortse bieren zijn er?

Van oudsher is Amersfoort een bierstad. In de middeleeuwen struikelde je over de brouwerijen in de h...

Amersfoortse mysteries: waar is de kerk van de Onze Lieve Vrouwetoren gebleven?

Mysterie: wat doet de straat ‘Achter het oude Stadhuis’ op de Hof?

Meer over

Mysteries

adv.