Het Mirakel van Amersfoort: dit is ons eigen bedevaartsoord in de Keistad
De meeste Amersfoorters hebben wel eens van bedevaartsoord Santiago de Compostella in Spanje gehoord, maar wist je dat in Amersfoort…
We horen je al denken: ‘Wat?! Skeletten onder de Groenmarkt?’. Maar ja, het is echt waar: op ongeveer veertig centimeter diepte liggen botresten onder de groenmarkt uit de zestiende eeuw. Hoe die daar zijn gekomen? We zochten het voor je uit:
In oktober 1997 werden een aantal bomen op de Groenmarkt verplaatst. Voor de bomen opgegraven werden, vond er een archeologisch onderzoek plaats. Archeologen ontdekten meerdere skeletten op nog geen veertig centimeter diep onder de Groenmarkt. Het plein dat we allemaal kennen van de gezellige terrasjes en waar we festivals als het Smartlappenfestival en Amersfoort Jazz vaak vieren.
De bovenste skeletten waren al flink vergaan. Ze konden opgegraven worden, maar bewaren zat er niet in doordat de botten uit elkaar vielen. De skeletten die dieper lagen, zijn beter bewaard gebleven. De lichamen lagen tot anderhalve meter onder het straatoppervlak begraven. Soms wel zes lagen bovenop elkaar. Van de kisten was niet zoveel meer over. Alleen de roestige spijkers werden teruggevonden.
De lichamen worden juist hier gevonden, omdat de Groenmarkt vroeger het kerkhof van de Sint Joriskerk was. In 1621 werd het kerkhof bij de Appelmarkt getrokken. Volgens de Amersfoortse archieven vond de laatste begraving op het Sint Joriskerkhof in 1602 plaats.
De tekst loopt door onder de afbeelding
Alleen een deel van het plein is opgegraven. De skeletten werden opgegraven op de plek waar de nieuwe bomen zijn geplaatst. De rest van de botten ligt nog onder de Groenmarkt. De archeologen brachten de opgegraven skeletten naar een depot om ze nauwkeurig te onderzoeken. Daarna zijn ze ergens anders herbegraven.
De volgende keer dat je op een terras op de Groenmarkt zit, vertel je je vrienden over dit bizarre feitje. Geniet van je biertje, maar laat ‘m niet vallen. Dat zou niet zo netjes zijn voor de overleden personen.
Bron: Archeologische Kroniek Provincie Utrecht Amersfoort vanaf pagina 17.
In onze gids
Populaire rubrieken