Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoorts Mysterie: waarom is het water in de vijver aan de Bachweg rood?

Door Melt Pels 4 april 2020

Twee weken terug kregen we een bijzonder mysterie in onze inbox. Roelof Seubring stuurde ons foto’s van de vijver aan de Bachweg. Tot onze verbazing is het water op de foto’s rood! Ons mysteriehart begon gelijk harder te kloppen. Aan ons de taak om dit mysterie op te lossen!

Op het eerste gezicht oogt dit rode water heel onnatuurlijk. Misschien heeft iemand iets in het water gegooid? Toch zwemmen er eenden in het rode water, dat konden we zien aan de sporen die zij achterlieten in het water. Wij vonden het in ieder geval een bizar beeld!

Herfst in de sloot?

Op de foto’s is duidelijk te zien dat het water een rode kleur heeft. Het lijkt wel herfst in de sloot. Zou dat het zijn? Zijn de kleine planten net als de bladeren aan de bomen van kleur veranderd, omdat het herfst is?

Tekst loopt door onder de foto’s

Foto: Roelof Seubring
Foto: Roelof Seubring
Foto: Roelof Seubring
Foto: Roelof Seubring

Kroosvaren

We stuurden de foto’s door naar stadsecoloog Fenneke van der Vegte. Volgens Fenneke is het zeer waarschijnlijk kroosvaren. “Het is geen kroos zoals het groene eendenkroos, maar een varen die daar erg op lijkt. Als de laag van drijvende varenplant direct beschenen wordt door de zon, is de kleur vaak roodbruin, maar op beschaduwde plaatsen blijft de kleur groen. Het zijn drijvende planten met dunne sterk vertakte stengels, kleine blaadjes en een aantal kleine wortels die in het water hangen. De planten lijken op kroos, wat terug te vinden is in de naam”, schrijft Fenneke in haar mail.

Mysterie opgelost!

Gelukkig is dit ‘gewoon’ een natuurlijk verschijnsel. Kroosvaren kan het wateroppervlak volledig bedekken. De Kroosvaren haalt stikstof uit de lucht en dat is weer goed voor het milieu!

Mysteries

Meer mysteries lezen? Dat kan! Op onze overzichtspagina vind je alle mysteries die we tot nu toe oplosten. Bijvoorbeeld deze:

Het pand waar brouwerij De Kroon zat. Foto: Ingelise de Vries

Mysterie: wat doet de kroon op het Dille & Kamille-pand?

In het leukste straatje van Amersfoort - dat beweren ondernemers en bewoners althans - vind je veel ...

Mysterie: wat gebeurt er in het pand met de draak aan het Eemplein?

Amersfoortse Mysteries opgelost: wat hebben wij te maken met Sint Joris en de draak?

Meer over

Mysteries

adv.