Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoorts mysterie: waar is Spaarnestraat nummer 76 gebleven?

Door Ingelise de Vries 14 september 2019

Soms zit een mysterie in een klein hoekje. Of eigenlijk zit het mysterie van deze week juist in geen enkel hoekje. De Spaarnestraat in het Soesterkwartier mist namelijk een huisnummer. Waar is Spaarnestraat 76 gebleven?

“Het kan zijn dat het huisnummer nooit bestaan heeft, omdat ze in het bouwplan nog niet helemaal wisten hoe het precies ging lopen”, vertelt Jan Dorrestijn van de afdeling geo-informatie bij de Gemeente Amersfoort. “Ze willen dan nog wel eens een huisnummer vrijhouden omdat de voordeur net aan de andere kant kan komen.”

Vooroorlogse materie

Of dat in het geval van de Spaarnestraat zo is, daar moet even naar gezocht worden. En dat is lastig, want de Spaarnestraat komt uit 1932. “Het is oude materie, deze vooroorlogse nummering”, vertelt Jan. Gelukkig biedt het archief uitkomst. Soort van, dan. “Ik heb nog even in het archief gekeken, maar kan niet verklaren waarom nummer 76 niet gebruikt is. Het blokje Spaarnestraat 60 tot en met 74 is verleend en bewoonbaar verklaard in 1933.” Het blok ernaast, nummer 78 tot en met 88, werd in 1935 verleend en in 1936 bewoonbaar verklaard.

Mysterieus schuurtje

Er zijn dan nog verschillende mogelijkheden waarom nummer 76 niet bestaat. “Misschien was het een foutje, misschien is het destijds een reservenummer geweest in verband met de ontwikkeling.” Vanwege de privacywetgeving is dit niet na te kijken in de bevolkingsadministratie.

Dan is er nog een laatste optie, die we helaas ook niet kunnen achterhalen. Er staat namelijk al heel lang een schuur in de tuin van nummer 78. De schuur is al te zien op luchtfoto’s uit 1959. “Mogelijk zat er ooit een bedrijf op het adres Spaarnestraat 76.” Helaas biedt het handelsregister van de Kamer van Koophandel ook geen soelaas. Waar nummer 76 dus precies is gebleven, dat blijft voorlopig nog even een mysterie…

Mysterie opgelost!

Iedere week lossen wij een Amersfoorts mysterie op. Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Amersfoorts mysterie opgelost: De Stier is weer terecht!

Het is het gesprek van de dag in Amersfoort: wáár is De Stier gebleven!? Het standbeeld, dat normaal...

Amersfoorts mysterie: wat doen die bollen op het Eemhuis?

Amersfoorts mysterie: wie maakt die creatieve vlaggen op de Zuidsingel?

adv.