Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoorts mysterie: waar dankt winkelcentrum Emiclaer zijn naam aan?

Door Annemarie Degens 25 mei 2019

Wie aan de Amersfoortse wijk Kattenbroek denkt, denkt aan opvallende architectuur, vrij epische straatnamen en winkelcentrum Emiclaer. Maar wat is een Emiclaer eigenlijk? Wij gingen op onderzoek uit naar waar het Kattenbroekse winkelcentrum zijn naam aan dankt.

Wat blijkt: de naam van winkelcentrum Emiclaer gaat terug op de middeleeuwen. Toen bestond er de maalschap van Wede en Emiclaer, de maalschap van Hoogland. Mocht je je, net als wij deden, afvragen wat een maalschap precies is, dat is gemeenschappelijke onverdeelde grond van een gemeente.

Gerecht

Maar de naam Emiclaer verwijst niet alleen naar het maalschap, de naam verwijst ook  naar het gerecht (te vergelijken met de tegenwoordige gemeente) van die naam. De maalschap en het gerecht bestonden al in 1282.

Herenhuis

Midden in winkelcentrum Emiclaer staat aan de vijver een koperen maquette van de nieuwbouwwijk Kattenbroek. Op deze plaats stond vroeger het herenhuis Emiclaer, compleet met slotgracht. Het was rond 1640 gebouwd door de familie Foeyt, heren van Emiclaer. In 1826 werd het gesloopt. In 1989 hebben er archeologische opgravingen plaatsgevonden waarbij veel aardewerk en glas uit de zeventiende eeuw is aangetroffen. Het middeleeuwse Emiclaer lag echter niet hier, maar waarschijnlijk op de plaats van de boerderij Groot Emiclaer. Deze staat aan de Emiclaerseweg 4 in Zielhorst.


Meer over Winkelcentrum Emiclaer ontdekken?

Winkelcentrum Emiclaer winkelcentra

Gesloten09:30 - 18:00

Emiclaerhof 142c , Amersfoort

Bekijk meer:winkelcentra
dode bloemen park Amersfoort

Mysterie: waarom staan deze dode bloemen nog in het park?

Het is niet echt een fraai gezicht, al die dode bloemen in het park. Op meerdere plekken in de stad ...

Amersfoorts mysterie: waarom hangen de koningsdagvlaggen nog in de stad?

Mysterie opgelost: waar is spoor 3 op Station Amersfoort gebleven?

adv.