Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoorts mysterie: stond er ooit een molen aan de Molenstraat?

Door Ingelise de Vries 30 november 2019

Tussen het gemeentehuis en het Sint Jorisplein loopt de vaak drukke Molenstraat, waar niet zo heel veel te beleven valt. En er valt ook geen molen te bekennen. Waarom heet de straat dan toch de Molenstraat? We zochten het voor je uit!

De gebouwen aan de straat zijn veelal relatief nieuw. Het gemeentehuis is zo’n veertig jaar oud en de Johanneskerk komt uit 1963. Maar er stonden ooit heel andere gebouwen. Op wat nu Torenstraat 1 is, stond – jawel – een molen.

Molenstraat achter het klooster

Om daarachter te komen, moesten we flink de geschiedenis induiken. Gelukkig biedt de database van Molendatabase.org soelaas. Daar vinden we dat er al in 1380 voor het eerst over een molen werd gesproken. Het gaat hier over een zogenaamde standerdmolen achter het Observantenklooster, nu de Observant.

Een standerdmolen is een rechtopstaande molen met een dikke stam. Daar rust de molenkast grotendeels op. De molen achter de Observant was een korenmolen die werd aangedreven door wind. Hij is de boeken ingegaan als Reyntjesheuvel, maar werd ook de ‘Wuntmeulen buten de Roede Toern’ genoemd. De ‘roede toern’, oftewel de Rode Toren, was een poort die de Varkensmarkt met de Langestraat verbond.

Verdwenen molen

De Reyntjesheuvel viel in 1448 om, lezen we op Molendatabase. Hij werd hersteld, maar sinds 1600 is er niets meer in de boeken gekomen over deze molen. Tegenwoordig zien we er zelfs helemaal niets meer van terug. In 1942 werd de Molenstraat verlegd, dus technisch gezien stond er geen molen op de huidige Molenstraat. Maar we weten nu tenminste wél waarom de straat zo heet.

Onze stad kende overigens meer molens: in de database zijn 93 verdwenen molens te vinden. Helaas is het een tijdje geleden dat de meeste in onze stad stonden, waardoor er weinig beeldmateriaal te vinden is. Ook in het geval van Reyntjesheuvel moeten we het helaas doen met ons eigen inbeeldingsvermogen.

Mysterie opgelost!

Iedere week lossen wij een Amersfoorts mysterie op. Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Theekoepel bij de Blauwebruggang Amersfoort. Beeld: Archief Eemland

Amersfoorts mysterie: wat is dat kleine huisje bij de Blauwebruggang?

Niet alleen de Muurhuizen zelf zijn een bron van mysterieuze inspiratie, ook de tuinen van de huizen...

Amersfoorts mysterie: hoe komt de Kamperbinnenpoort aan die naam?

Amersfoortse mysteries: waar staat de gevelsteen op Krommestraat 10 voor?

adv.