Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoorts mysterie: staan er nog telefooncellen in Amersfoort?

Door Ingelise de Vries 17 augustus 2019

Op heel wat plekken in de stad kon je jaren geleden de groene hokjes vinden. Voor de mobiele telefoon gemeengoed werd, belden we elkaar geregeld op vanuit een telefooncel. Zijn er eigenlijk nog telefooncellen in Amersfoort te vinden?

Sinds de opkomst van de smartphone zijn we steeds minder telefooncellen gaan gebruiken. Logisch, we kunnen immers bellen waar en wanneer we willen. Tot 2008 was KPN, de eigenaar van de telefooncellen, echter verplicht om per 5000 inwoners nog één werkende telefooncel te laten staan. In de jaren daarna verdwijnen steeds meer telefooncellen uit het straatbeeld.

Telefooncellen als reclamezuil

In 2010 worden alle nog bestaande telefooncellen overgenomen door het bedrijf RBL Telecom. De meeste cellen die mogen blijven staan, worden omgebouwd tot reclamezuilen. Hier en daar is er nog een cel die het doet. Vijf jaar later zijn er in heel Nederland nog 440 telefooncellen te vinden. Daarvan staan er nog vier in Amersfoort.

Twee van de groene hokjes staan op het stationsplein in Amersfoort. In 2016 schrijft het AD dat deze snel worden weggehaald. De andere twee staan op de Varkensmarkt en het Neptunusplein en zullen volgens het artikel binnen drie maanden worden verwijderd.

Onopvallend telefoonhokje

Het lijkt er alleen op dat RBL of KPN het hokje op het Neptunusplein helemaal is vergeten. Daar staat namelijk nog steeds een hokje. Voor de Action en lunchroom Tippel-Inn vind je nog een groen hokje, die bijna niet opvalt als je niet weet dat ‘ie er staat. In gebruik is ‘ie niet meer, weten we dankzij Wichard Maassen en Nico Brons. Ze gingen begin vorig jaar op onderzoek uit in de buurt. Rob van de Velde, eigenaar van lunchroom Tippel-Inn met uitzicht op de telefooncel, vertelde aan het AD: “De laatste keer dat je daarin écht kon bellen, is zeker twee jaar geleden. Toen is er een gat gegraven en zijn de kabels doorgesneden.”

De telefooncellen op station Amersfoort en de Varkensmarkt zijn inmiddels wel verdwenen. Mocht je toch nog op zoek zijn naar een beetje telefonische nostalgie, dan is een bezoekje langs het Neptunusplein het in elk geval waard.

Mysterie opgelost!

Iedere week lossen wij een Amersfoorts mysterie op. Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Is Onder De Linden of De Grote Slok de oudste kroeg van Amersfoort? Foto's: Ingelise de Vries

Amersfoorts mysterie: wat is nou echt de oudste kroeg van Amersfoort?

Het is al jaren een strijd tussen twee kroegen, beide vlakbij de Sint Joriskerk: zowel Onder De Lind...

Amersfoorts mysterie: waar komt de naam Woestijgerweg vandaan?

Amersfoorts mysterie: wat zit er achter de deur op de Langestraat 7?

adv.