Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoorts mysterie: liggen er mensen begraven op het Lieve Vrouwekerkhof?

Door Ingelise de Vries 19 oktober 2019

We vragen het ons wel vaker af: waar komt nou precies die ene straatnaam vandaan? Meestal ligt het antwoord vrij voor de hand en is de straat genoemd naar de plek waar het ligt, is het letterlijk wat het is of wat er gebeurde. Is dat ook het geval bij het Lieve Vrouwekerkhof?

Want een kerkhof, dat klinkt alsof er mensen zijn begraven. Omdat er ooit een kerk stond, is dat niet eens zo’n heel gek idee. We vroegen het na bij het Centrum voor Archeologie, dat opgravingen in en om onze stad doet. Wat blijkt? Er lagen inderdaad mensen begraven. En sommige mensen liggen er nog steeds.

In 1986 is er onderzoek gedaan door het Centrum voor Archeologie, vertelt stadsarcheoloog Timo d’Hollosy. “Daarbij hebben we de funderingen gevonden van de Onze Lieve Vrouwekerk, die ooit op dit plein heeft gestaan.” Alleen de toren is nog over. We zochten al eerder voor je uit waar de kerk zelf is gebleven.

Skeletten aangetroffen

“Bij de opgraving hebben we vele skeletten aangetroffen, mensen die ooit in de kerk zijn begraven en eromheen, op het Lieve Vrouwekerkhof”, vervolgt Timo. “En veel daarvan liggen er nog steeds: we hebben niet het hele plein opgegraven. Bij werkzaamheden als het leggen van kabels en leidingen, ingraven van de grote parasolvoeten, het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers enzovoort, komen nog steeds skeletdelen naar boven. Ik denk dat er nog honderden liggen. Net als op de Groenmarkt, Windsteeg en Hof.” De Hof was, zo verduidelijkt hij, het kerkhof van de Joriskerk.

Erg oud zijn de mensen die op het Lieve Vrouwekerkhof zijn begraven niet geworden. Vrijwel alle mensen die zijn begraven op deze plek, zijn niet ouder geworden dan 45. Ze leefden tussen de 14e en 18e eeuw.

Oude sporen

Bij de opgravingen is nog meer ontdekt, zo blijkt uit de informatie op Amersfoortopdekaart.nl. De oudste sporen komen uit de 12e en 13e eeuw, toen werd de grond waarschijnlijk als akkergrond gebruikt. Rond 1300 kwamen de eerste mensen er wonen. “Fragmenten van leemvloeren en omgevallen vlechtwanden geven aan dat er huizen gestaan hebben. Deze huisjes hebben – goedschiks of kwaadschiks – vrij snel het veld moeten ruimen voor de Lieve Vrouwekapel. De funderingen daarvan dateren uit het begin van de 14e eeuw en de kapel bleek als koor in de latere 15e-eeuwse kruiskerk te zijn opgenomen”, zo valt er te lezen.

Mysterie opgelost!

Iedere week lossen wij een Amersfoorts mysterie op. Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Amersfoorts mysterie: waarom is alleen de voorkant van Vue oud?

1935 was een bijzonder jaar voor de inwoners van Amersfoort: de stad kreeg namelijk de allereerste b...

Amersfoorts Mysterie: wie is Onze Lieve Vrouw eigenlijk?

Mysterie: wat gebeurt er in het pand met de draak aan het Eemplein?

adv.