Amersfoorts mysterie: hoeveel Amersfoortse bieren zijn er?

Door Ingelise de Vries 15 juni 2019

Van oudsher is Amersfoort een bierstad. In de middeleeuwen struikelde je over de brouwerijen in de huidige binnenstad. Die traditie is nog lang niet verloren, er komen steeds meer Amersfoortse bieren op de markt! Maar hoeveel zijn het er nu eigenlijk?

De bekendste brouwerijen van het moment zijn waarschijnlijk De Drie Ringen, Rock City Beers en Eem Bier. De eerste twee brouwerijen hebben ook een proeflokaal naast de ketels en bij Eem Bier (veertien bieren) kun je een kijkje in de keuken krijgen. Daarnaast kennen we nog Louis Loyal (negen bieren) en heel wat thuisbrouwers. Voor het gemak houden we het even op de bieren die je in winkels en speciaalcafé’s kunt vinden.

Tien Amersfoortse bieren

Rock City Beers heeft aardig wat Amersfoortse bieren op de naam staan, je kunt op dit moment maar liefst tien bieren uit de koperen ketels van de brouwerij drinken. “Als ik zo even snel reken”, vertelt Lise van de brewpub. “We hebben vijf vaste bieren en de rest is tijdelijk.” Een van de meest recente én bekende tijdelijke bieren was de Ik, Willem, die speciaal voor de komst van de Koning werd gebrouwen. Maar ook de Wally Wally of de Space Joose New England Style Double Black IPA ken je wellicht nog. Op dit moment kun je onder andere de Brews Springsteen en Peach Squeezer drinken.

Tijdelijk of permanent?

In de historische binnenstad zit De Drie Ringen. De brouwerij werd in 1989 opgericht en gaat verder in de traditie van Phoenix, de brouwerij die twintig jaar eerder noodgedwongen moest sluiten. Je kunt er een rondleiding krijgen en zeven eigen bieren drinken. Onze favoriet is natuurlijk het proefrondje, waar je meerdere bieren te proeven krijgt in kleinere hoeveelheden.

In totaal zitten we nu op 35 permanente Amersfoortse bieren, maar we zijn er nog niet. Als we op zoek zijn naar speciaalbierkenners, komen we uit bij Bierwinkel HOP. Daar vinden we nog meer Amersfoortse bieren, waaronder drie varianten Amersfoorts Bier, een Jauk’s Bruin en Blond – die laatste vind je ook bij Kafé Van Zanten op de tap – twee Katuiner en twee bieren van Het Mirakel.

Bieren op tap

Zijn we er dan? Wij vinden van niet, ‘t Witte Konijn heeft namelijk ook vier eigen Amersfoortse bieren. De Hop Hop Hop, Crash Test Bunny, Rapeti en Pluis zijn voor ‘t Witte Konijn gebrouwen en die scharen we graag onder Amersfoortse bieren. We lopen de lijst – er staan 300 bieren op het menu – nog even na en zien dat we aardig compleet zijn. De bieren die tijdelijk verkrijgbaar waren tellen we voor deze keer niet mee. Amersfoort heeft daarmee op dit moment 48 verschillende bieren permanent in de aanbieding!

Onze zoektocht loopt hier ten einde, maar we horen het graag als we nog een brouwerij over het hoofd zien. Laat het ons weten!

Mysterie opgelost!

Iedere week lossen wij een Amersfoorts mysterie op. Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Onze Lieve Vrouwenkerkhof

Amersfoortse mysteries: waar is de kerk van de Onze Lieve Vrouwetoren gebleven?

Het is één van de meest iconische gebouwen in Amersfoort en iedereen die hier is geweest, heeft er w...

Mysterie: wat doet de straat ‘Achter het oude Stadhuis’ op de Hof?

Amersfoorts mysterie: waar dankt winkelcentrum Emiclaer zijn naam aan?

adv.