Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoorts mysterie: hoe komt de Kamperbinnenpoort aan die naam?

Door Ingelise de Vries 16 november 2019

Het kantoor van indebuurt Amersfoort zit vlakbij de Kamperbinnenpoort. We komen er bijna dagelijks langs, en toch hebben we dit nog nooit uitgezocht: waarom heet de Kamperbinnenpoort eigenlijk de Kamperbinnenpoort?

Want waarom zou deze poort niet de Kamperbuitenpoort heten? Of gewoon de Kamperpoort? Het is samen met de Koppelpoort en de Monnikendam immers nog de enige poort in onze stad. Het antwoord blijkt vrij simpel: er was namelijk ooit wél een Kamperbuitenpoort. Tot 1838, toen de poort werd afgebroken.

Tweede stadsmuur

De Kamperbuitenpoort bevond zich in de tweede stadsmuur. De eerste stadsmuur van Amersfoort is waar de Muurhuizen nu zitten. De stad barstte zo rond 1300 uit haar voegen, waarna men besloot een tweede stadsmuur te bouwen. Deze muur staat op een hoop plekken nog overeind. Je kwam Amersfoort in via de Kamperbuitenpoort of de Kamp-poort.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Een ets van de Kamp-poort door Abraham Rademaker. Beeld: Wikipedia
Een ets van de Kamp-poort door Abraham Rademaker. Beeld: Wikipedia

Veepoort

De Kamperbinnenpoort verloor zijn functie, maar staat er nog wel. Hij verbindt nu de Langestraat met de Kamp. Hij heette overigens niet altijd zo: ook werd hij de Viepoort genoemd, naar het vee dat door de poort de stad uit werd geloodst om te grazen in de weilanden. Het woord ‘kamp’ staat in dit geval niet voor een nederzetting, maar verwijst naar de weide die ooit bij het gebied lag.

Van oorsprong was de poort een stuk groter, wat er nu staat is alleen nog de voorpoort. Het had weinig gescheeld of ook deze was afgebroken. De Amersfoortse gemeenteraad wilde de poort in 1914 afbreken om ruimte te maken voor een verkeersplein. Daar stak de Rijksoverheid destijds een stokje voor. Ruim honderd jaar na dato, zijn we daar toch best een beetje blij om!

Mysterie opgelost!

Iedere week lossen wij een Amersfoorts mysterie op. Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

De gevelsteen op de Krommestraat 10. Beeld: Ingelise de Vries

Amersfoortse mysteries: waar staat de gevelsteen op Krommestraat 10 voor?

Soms komt er een mysterie binnen waar we zelf ook even diep in moeten duiken. Bijvoorbeeld de vraag ...

Amersfoorts mysterie: waarom heeft Amersfoort geen betaalde voetbalclub?

Amersfoorts mysterie: hoe wordt de klok van de OLV-toren dit weekend vooruitgezet?

adv.