Amersfoorts mysterie: waarvoor dient de hoge schoorsteen vol gaten boven het Eemplein
Is het je weleens opgevallen dat het silhouet van het Eemplein een beetje lijkt op het icoon voor een fabriek?...
Dagelijks krijgen weggebruikers ermee te maken: verkeerslichten. Onze ogen zijn vooral gericht op de rode, gele en groene lampen. Misschien is het je weleens opgevallen dat onderaan het verkeerslichtbord cijfers staan, en dat is niet zonder reden.
2.1, 11.3, 8.1… Als je het eenmaal hebt gezien, vallen de cijfers op elk verkeerslicht je op.
Martijn van Beek is manager productontwikkeling bij Vialis, een onderneming die zorgt voor beschikbaarheid en doorstroming in het verkeer. Martijn heeft het antwoord op dit mysterie: “Deze cijfers zorgen ervoor dat iedereen in verkeersland, zoals de gemeente, de provincie of leveranciers, weet waar de verkeerslichten staan. Dit zijn landelijke afspraken waardoor het voor de wegbeheerders duidelijk wordt welke lantaarn welke verkeersrichting aanstuurt.”
Het zijn dus een soort coördinaten. Wanneer er bijvoorbeeld een storing is bij een verkeerslicht in Amersfoort, dan weten wegbeheerders dankzij deze cijfers precies waar ze moeten zijn. De cijfers zijn opgedeeld in twee codes. Martijn: “Het eerste getal geeft de richting van het verkeerslicht aan. Bijvoorbeeld of hij rechtdoor of linksaf gaat. Het cijfer na de punt vertelt wegbeheerders hoeveel verkeerslantaarns naast elkaar hangen met dezelfde richting. Hierdoor wordt het eenvoudiger om bijvoorbeeld een defecte lamp te lokaliseren omdat het nummer aangeeft waar het verkeerslicht op het kruispunt staat.”
Misschien is dit je nog niet eerder opgevallen, maar ook veel straatverlichting heeft zo’n handig nummer. Met dit nummer kun je doorgeven aan de gemeente als een lamp het niet meer doet. Zo weten ze bij de gemeente waar ze de monteur naartoe moeten sturen om de lamp te maken. Handig!
Lees ook:
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken