Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoorts mysterie: wie maakt die creatieve vlaggen op de Zuidsingel?

Door Ingelise de Vries 31 augustus 2019

Wie regelmatig over de Zuidsingel loopt, rijdt of fietst, zal de vlaggen wel eens hebben zien hangen. Iedere maand prijkt er aan de Zuidsingel 51 een nieuwe vlag met een bijzondere spreuk. Maar waar komen de vlaggen eigenlijk vandaan?

De meest creatieve vlaggen met verschillende spreuken hangen aan de gevel van de Zuidsingel 51. Ook de overburen, links van de Dieventoren, hebben de creatieve vlag hangen. Als we de spreuk van augustus googelen, ‘Augustus scheen best een mooie man te zijn, helaas zijn er geen foto’s van bewaard gebleven’, komen we ook uit op de Zuidsingel 51. Grafisch vormgever en knutselondernemer Amanda Bosman is het brein achter de vlaggen.

Iedere maand de vlag uithangen

Ze kwam op het idee toen Amersfoort 750 jaar bestond en er in de binnenstad speciale Amersfoort 750 jaar-vlaggen wapperden. “Ik vind vlaggen heel leuk omdat ze bewegen”, vertelt ze. “Ik dacht: zou het niet waanzinnig leuk zijn als je iedere maand een reden hebt om de vlag uit te hangen?” Zo ontstonden de eerste vlaggen. De buren en vrienden in andere steden wilden ook vlaggen en inmiddels heeft Amanda een abonnementensysteem waarmee je elke maand een nieuwe vlag krijgt.

De vlag van augustus is overigens flink populair: “Hij is al een paar keer gestolen.” Even afkloppen, benoemt Amanda nog. Er zijn nu dertien maandvlaggen – twee voor februari vanwege schrikkeljaar – en een aantal speciale vlaggen. Of er nieuwe vlaggen aankomen? “Het is onwijs leuk om te maken en ik denk er ook goed over na. Het wordt nu ook weer hoog tijd om een nieuwe te maken dus daar ga ik wel mee aan de slag.”

‘Ik wil winter’

Een beetje magisch zijn de vlaggen in elk geval wel. “Elke januari denk ik: hè, alweer geen echte winter gehad. Dan hang ik de januari-vlag uit en is het ineens winter!” Op de vlag staat ‘Ik wil winter’ en dat verzoek wordt door de weergoden tot nu toe elke keer gehonoreerd. “Ik krijg er zelfs wel eens boze mailtjes over, of ik mijn vlag niet kan binnenhalen tegen de winterdagen.”

Mysterie opgelost!

Iedere week lossen wij een Amersfoorts mysterie op. Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Havik. Foto: Ingelise de Vries

Amersfoorts mysterie: wat heeft het Havik te maken met de vogel?

We schreven het al eerder: de meeste straten in Amersfoort danken de naam aan hoe ze eruit zien. Maa...

Amersfoorts mysterie: staan er nog telefooncellen in Amersfoort?

Amersfoorts mysterie: wat is nou echt de oudste kroeg van Amersfoort?

adv.