Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is waarom er tientallen fotografen neerstreken in Amersfoort Schothorst

Door Eline Doldersum 18 februari 2020

Vanuit het hele land kwamen fotografen afgelopen dagen naar Amersfoort Schothorst. Maar waarom? 

Deze fotografen hebben een bijzondere vogel in het vizier: de pestvogel. Dit kleurrijke exemplaar leeft in Noord-Rusland en de bosrijke gebieden van Scandinavië, maar trekt soms naar Nederland. “Vaak als er in de leefgebieden te weinig bessen te vinden zijn, vertrekken ze naar Nederland”, vertelt de Amersfoortse vogelaar Rien Jans.

Geluksvogel

De reden waarom fotografen met hun telelens massaal naar Amersfoort vertrekken? “De kans dat je zo’n vogel spot, is heel klein. Ze komen vaak in kleine groepjes en vliegen ook snel weer verder. Je moet geluk hebben om de vogel te kunnen spotten en ‘m ook nog vast te kunnen leggen”, vervolgt Jans.

Hyperfotogeniek

Op de vraag waarom deze vogel zo geliefd is onder vogelspotters, hoeft Jans niet lang na te denken. “Heb je de vogel gezien?”, lacht hij. “Er zijn een paar vogels die hyperfotogeniek zijn. De pestvogel is er daar één van. De grappige kuif in combinatie met de felle kleuren, maakt dat iedere vogelspotter deze vogel dolgraag wil fotograferen.”

Pestvogel spotten 

Benieuwd of de pestvogel zich nog steeds in Amersfoort bevindt? “Check dan www.waarneming.nl.Op deze website kun je zien waar de vogel voor het laatst is gespot”, tipt Jans. Mocht je ‘m nou gemist hebben, dan is er volgend jaar weer een kans. “Ze komen bijna elk jaar naar Nederland. Al blijft het natuurlijk de vraag waar ze neerstrijken.”

Station Amersfoort Schothorst

Station Amersfoort Schothorst krijgt een flinke opknapbeurt van NS

NS gaat de komende jaren 200 stations verbouwen, waaronder station Amersfoort Schothorst. Volgens de...

4 x wonen naast Park Schothorst

Leuk volgens onze fotograaf Ietse: ‘De mooie doorkijkjes vanaf de Zuidsingel’

adv.