Van paasontbijt tot gekleurde eieren: hier komen de paastradities vandaan

Eieren zoeken, het paasontbijt en de paashaas: deze paastradities kennen bijna alle Amersfoorters wel. Maar waar komen deze eigenlijk vandaan? En waarom steken we in Amersfoort en omgeving geen paasvuren aan en in andere delen van het land wel?

Wat is Pasen eigenlijk? Simpel gezegd komt het hier op neer: in het christelijke geloof is op eerste paasdag Jezus uit zijn graf opgestaan. Voor christenen is het uit de dood herrijzen van Jezus een teken dat God vergevingsgezind is. Nadat Jezus gestraft was door aan het kruis genageld te worden en te sterven, wordt hij toch weer tot leven gewekt. Die herrijzenis wordt tijdens Pasen gevierd. (Bron: Quest)

Paaseieren

Aan Pasen hangen veel tradities, zoals paaseieren eten. Maar waarom eten we dan eieren en geen gehaktballen bijvoorbeeld? Ineke Strouken, oud-directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, vertelt bij EenVandaag over de paastradities.

Het ei hoort volgens Ineke al sinds de vierde eeuw bij Pasen. “Een ei staat in het christendom symbool voor vruchtbaarheid. Daarnaast was het eten van eieren belangrijk met Pasen omdat het bekend was dat je ervan aansterkte. Dat was nodig na strenge winters met weinig eten. De kippen legden in de winter niet zo veel eieren, maar tegen de tijd dat het Pasen werd was er een eieroverschot. De boeren schilderden daarom de eieren en deelden ze als cadeautjes uit aan de armen.”

Chocoladepaaseieren

Uiteraard mogen de chocoladepaaseieren niet ontbreken in dit hoofdstuk. Deze lekkernijen werden pas in de achttiende eeuw in Parijs bedacht, zo staat te lezen op de website chocolade-paradijs.nl. De banketbakkers in Parijs bedachten een luxevariant op de eeuwenoude eiertraditie: een chocolade-ei. Onderling hielden de banketbakkers wedstrijden met elkaar voor het mooiste chocolade-ei. Door de wedstrijden werd het snoepgoed steeds populairder onder de gewone bevolking. De traditie van chocolade-eieren tijdens Pasen was geboren.

In Amersfoort kun je op heel wat plaatsen chocolade-eitjes halen. Zoals bijvoorbeeld bij Banketbakkerij de Jong, Jamin, de Candyshop of gewoon bij de Lidl, Jumbo of Albert Heijn.

Foto: Jamin Amersfoort

De paashaas

Een andere bekende traditie is de paashaas. Maar hoe past dit vrolijke figuur in de christelijke viering? Nou, niet eigenlijk… De paashaas zoals wij die kennen is pas sinds 1825 bekend in Nederland. Volgens Ineke vonden de Nederlanders de paashaas in eerste instantie niks, omdat hij uit de onbekende Duitse cultuur kwam. Op een gegeven moment maakte hij via een uit het Duits vertaald kinderboekje toch zijn intrede in ons land.

Nu kunnen we vooral genieten van een lekkere chocoladepaashaas die je bijvoorbeeld bij Gula Delicatessen kunt halen.

Maar wat hebben Pasen en hazen gemeen? Ineke: “Een haas is al vroeg in het voorjaar bezig met voortplanting, die is heel vruchtbaar. Vanuit een niet-christelijk oogpunt staat het paasfeest voor vruchtbaarheid en voortplanting.”

Ballonbeest paashaas
De paashaas staat vandaag op de markt! / Foto: indebuurt

Paasontbijt/brunch

Of je gelovig bent of niet, tijdens Pasen mag het paasontbijt niet ontbreken! Of je nu beschilderde eieren naar binnen werkt, versgeperste sinaasappelsap of een paasstol; voor het paasontbijt mag uitgepakt worden! Was dat vroeger ook al zo?

Volgens Ineke was dat vroeger zéker zo: “Veel mensen vastten voor Pasen. Daarnaast vond er een grote schoonmaak plaats van het huis en het land. De winterkleren gingen in de kast en de zomerkleren eruit. Na al dit werk barstte je natuurlijk van de honger. Veel eten en feesten hoort heel erg bij elkaar. Wij eten misschien één à twee eitjes, vroeger at je er tien of vijftien.”

Paasbrunch in Amersfoort: 4 x hier kan het

 • Eten & drinken

Op 9 en 10 april 2023 is het weer zover: Pasen. Hopelijk schijnt de zon en…

Foto: Pexels

Paasvuren

In Amersfoort en omgeving blijft het ons bespaard: paasvuren. Deze vuren hebben niets met de lijdensweg van Jezus te maken, maar volgens Ineke met het opruimen van je huis en van je land. Er werd van alles op de berg gegooid om te verbranden. Denk daarbij aan dorre takken, bladeren en huisvuil.

Toch hebben de paasvuren ook een religieuze en sociale betekenis. “Het heeft iets gezelligs, je doet het samen met de hele gemeenschap. Daarnaast horen vuren ook in heel veel culturen en religies erbij. Het staat onder andere voor afscheid van een tijd en voor vruchtbaarheid”, aldus Ineke bij EenVandaag.

Een paasvuur op Eerste Paasdag van buurtschap Dijkerhoek. | Foto: ANP

De stokstaartjes krijgen paaseieren

DierenPark Amersfoort trakteert ook de dieren in het park met Pasen. Door ze bijvoorbeeld versierde eieren te geven. De verzorgers van de stokstaartjes verstoppen ‘echte’ paaseieren in een mandje. Voor de kleine roofdieren zijn de eitjes een lekkere traktatie. “Stokstaartjes eten voornamelijk insecten of muizen, maar een eitje gaat er ook wel in”, aldus dierverzorger Sander Drost.

Zo vieren de stokstaartjes van DierenPark Amersfoort dit jaar Pasen

 • Dieren, Video

Vanwege het coronavirus is DierenPark Amersfoort momenteel gesloten voor bezoekers, maar dat is voor de vogels…

Tweede paasdag

En dan hebben we nog tweede paasdag. Deze dag is officieel een vrije dag voor veel Amersfoorters. Dat is best bijzonder, want in onze buurlanden is dat niet zo. Vroeger werden op tweede paasdag nog veel festiviteiten georganiseerd, maar tegenwoordig gaan veel mensen naar een woonboulevard.

Herken je jezelf daarin? Dan kun je in Amersfoort naar Loods5 of IKEA gaan. Vind jij het fijner om er juist lekker op uit te trekken in de buitenlucht, dan hebben we hier nog wat mooie wandelroutes voor je.

Wandelen door Amersfoort: dit zijn de mooiste routes in de Keistad

 • Genieten van Amersfoort

Met de zomer voor de deur, het zonnetje dat lekker schijnt en nét wat meer vrije…

Meer lezen:

Meer in deze categorie

Genieten van Amersfoort

Ga naar “Tuinliefhebbers opgelet: op deze datum is de Open Tuinendag in Amersfoort”

Tuinliefhebbers opgelet: op deze datum is de Open Tuinendag in Amersfoort

Ga naar “Feestje op het Amersfoortse asfalt tijdens 033 SKATE (en wij waren erbij!)”

Feestje op het Amersfoortse asfalt tijdens 033 SKATE (en wij waren erbij!)

033skate amersfoort
Ga naar “Amersfoorts mysterie: dit doet het pand aan de Utrechtseweg met jouw telefoon”

Amersfoorts mysterie: dit doet het pand aan de Utrechtseweg met jouw telefoon

In onze gids

Agenda

Ga naar “De Seizoensstreekmarkten”

De Seizoensstreekmarkten

 • Winkels op Wielen
 • T/m 16 dec
Ga naar “Marathon Amersfoort”

Marathon Amersfoort

 • 11 juni 2023
Ga naar “Obstaclerun”

Obstaclerun

 • 2 juli 2023
Ga naar “Kerstmannenloop 2023”

Kerstmannenloop 2023

 • 15 december 2023
Ga naar “Meewindkoers 2023”

Meewindkoers 2023

 • 8 oktober 2023

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50”

PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “alle bh’s”

alle bh’s

 • HEMA
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Wagner Big city pizza’s van € 7,98 voor € 3,99”

Wagner Big city pizza’s van € 7,98 voor € 3,99

 • PLUS
 • Geldig t/m 10 juni 2023
Ga naar “Nederlandse Aardbeien of frambozen van € 2,99 voor € 2,49”

Nederlandse Aardbeien of frambozen van € 2,99 voor € 2,49

 • PLUS
 • Geldig t/m 10 juni 2023