Bernard heeft een gigantisch groen dak: ‘Ons dak bestaat al langer dan de hype’

Aangeboden door Interpolis

Foto: indebuurt Amersfoort

Groene daken zijn hot. Steeds vaker zie je ze terug op de daken van schuren en woonhuizen. Sommige nieuwbouwwoningen worden er zelfs standaard mee opgeleverd. Bernard van Gellekom is onbewust megahip: “Ons groene dak ligt er al zeker vijfentwintig jaar, maar het zorgt er nog steeds voor dat de temperatuur binnen heel aangenaam is.”

Droom jij van een groen dak op je huis, schuur of garage? Kijk op interpolis.nl/groenedaken.

Duurzaam wonen in het Soesterkwartier

Bernard woont samen met Ingeborg in het Soesterkwartier. “Ik ben hier tegenover geboren”, hij wijst naar de overkant van de straat.” Het huis waar zij nu wonen en werken is in de jaren zestig gebouwd door zijn opa die ook Bernard heet. “Ik kom hier dus al mijn hele leven.” Het Soesterkwartier in Amersfoort staat vooral bekend om de fraaie huizen uit de jaren dertig en om de charmante arbeiderswoningen, maar veel mensen denken niet direct aan een duurzame wijk. “In de tijd dat wij het dak aanlegden ging het in eerste instantie niet per definitie over duurzaamheid. Het was voor ons een ideale manier om de werkplaats beneden koel te houden”, vertelt hij. “En die functie heeft het dak nog steeds, want het wordt hier echt heel erg heet zodra de zon ook maar een klein beetje begint te schijnen.”

Het kantoor en de woning van Ingeborg en Bernard liggen een verdieping hoger dan de werkplaats en de studio. Het dakterras, waarvan een groot deel is aangelegd als groen dak, is aangelegd op het dak van de werkplaats en ligt dus een stuk hoger dan een ‘normale’ tuin.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Foto: indebuurt Amersfoort

Vogeltjes spotten

Volgens Bernard en Ingeborg zijn er nog veel meer voordelen verbonden aan hun prachtige groene dak. “Inge vindt het vooral heel leuk om vogeltjes te kijken en de kat vindt dat trouwens ook prachtig. Veel vogeltjes komen badderen in de stroompjes. Maar ook vlinders weten ons groene dak goed te waarderen. En het ziet er ook nog eens leuk uit.”

“Ik denk dat het groene dak er al vijventwintig jaar op ligt. Laatst moest ik het grind verwijderen, omdat we ergens een lekkage hadden. Maar verder ben ik er nog altijd blij mee. Alles groeit en bloeit hier. Mijn oma heeft ooit vetplantjes uit de Alpen meegenomen. Die doen het nog steeds. Ingeborg heeft weleens een kruidenplantje meegenomen uit Frankrijk. Nu groeit er ook heel veel wilde bieslook. Proef maar! Je kunt hier van het dak eten”, zegt Bernard lachend.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: indebuurt Amersfoort

Waterstroompjes

Naast bloemetjes, bijtjes en vogeltjes, kabbelt er ook een beekje over het groene dak. “Ik wil het in de toekomst nog meer laten stromen. Regenwater wil ik dan opvangen en een systeem aanbrengen dat we zelf niet meer hoeven te sproeien met kraanwater.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: indebuurt Amersfoort

Groene daken helpen bij de opvang van regenwater, maar ze hebben nog veel meer voordelen:

 • het ziet er mooi uit
 • verwarmt in de winter en verkoelt in de zomer
 • werkt geluiddempend
 • zorgt voor minder wateroverlast
 • verbetert de luchtkwaliteit
 • zorgt voor biodiversiteit
 • het beschermt je dak waardoor het drie keer langer meegaat

Niet voor iedereen weggelegd

Met zoveel voordelen aan een groen dak zou je bijna denken: ‘waarom zien we dit niet overal in Amersfoort?’ Volgens Bernard is het antwoord op die vraag niet heel ingewikkeld: “Je moet er rekening mee houden dat zo’n groen dak als dat van ons niet overal aangelegd kan worden. Ons dak is gebouwd met een hele sterke stalen constructie. De bodem voor het groene dak is dus sterk genoeg, maar lang niet alle daken kunnen dit aan.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Foto: indebuurt Amersfoort

Om te bepalen of jouw dak geschikt is, kun je een voorinspectie laten doen via Interpolis en je dak laten aanpassen waar nodig. En daarna kun je kiezen uit de vele soorten groenmatten.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: indebuurt Amersfoort

Aanleg en kosten van groene daken

Een groen dak kun je net als Bernard en Ingeborg zelf aanleggen, maar veel Amersfoorters kiezen ervoor om het uit te besteden. Dat gaat snel en het gebeurt vakkundig. Zorg wel dat je het via een betrouwbare partij doet.

Een groen dak bij Interpolis heb je al vanaf € 64,- per m2, exclusief subsidie van je gemeente. Je kunt kiezen uit drie pakketten. Ze bestaan allemaal uit sedummixmat, substraatlaag (voedingsbodem) en drainagelaag met wortelwerend doek voor de waterafvoer. Wil je een groen dak voor meer biodiversiteit of één die meer water opvangt? Dan kun je ook kiezen voor een luxer groen dak.

Wil jij net als Bernard genieten van een groen uitzicht en meer bloemetjes en bijtjes om het huis? En wil je bijdragen aan milieu, klimaat en waterafvoer? Kijk dan op interpolis.nl/groenedaken en lever jouw bijdrage aan een mooiere wereld voor iedereen.

Heb jij ook een groen dak en wil je hier kort iets over vertellen op indebuurt? Dan komen we graag met je in contact! Mail ons op [email protected]

Meer in deze categorie

Genieten van Amersfoort

Ga naar “Een carnavalsnummer over Amersfoort? Jazeker, en zo klinkt-ie”

Een carnavalsnummer over Amersfoort? Jazeker, en zo klinkt-ie

Ga naar “Lekker gegluurd? Zo zag Gluren bij de Buren er uit in Amersfoort”

Lekker gegluurd? Zo zag Gluren bij de Buren er uit in Amersfoort

Ga naar “Wow! Zoveel is Amersfoort veranderd in de laatste 39 jaar”

Wow! Zoveel is Amersfoort veranderd in de laatste 39 jaar

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50”

CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Edet toiletpapier van € 7,49 voor € 3,99”

Edet toiletpapier van € 7,49 voor € 3,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Agenda

Ga naar “Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis”

Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis

 • Lida Meines Portretschilderijen en Schildercursussen
 • T/m 12 feb

Topper

Ga naar “Carnaval in Amersfoort”

Carnaval in Amersfoort

 • Van 18 feb t/m 21 feb