Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoorts Mysterie: wat zijn die schietschijfjes op lantaarnpalen?

Door Melt Pels 6 juni 2020

Bij indebuurt zijn we van nature nieuwsgierig aangelegd. Daarom genieten we ervan als we een mysterie kunnen oplossen. Is het je bijvoorbeeld weleens opgevallen, dat er soms van die kleine schietschijfjes op een lantaarnpaal, hekwerk of paaltje zitten? Ze zijn niet voor een potje lasergamen, althans, niet echt. We hebben voor je uitgezocht waar deze schietschijfjes wél voor gebruikt worden!

De eerste clue is de locatie waar we de schietschijfjes vaak tegenkomen. Bijvoorbeeld langs het fietspad dat door de Reiniertunnel tussen Nieuwland en Vathorst loopt. Net boven ooghoogte aan een lantaarnpaal vind je dit gele schietschijfje.

Op dit industrieterrein zit een tennisvereniging en Emergya Wind Technologies, een bedrijf dat windturbines maakt. Toch heeft het schijfje niets met deze bedrijven te maken.

De tekst loopt door onder de afbeelding

Foto: Google Maps

Prisma Groep

De tweede clue is het schijfje zelf. Onderaan het schietschijfje staat een naam: ‘Prisma Groep’. Met een klein beetje speurwerk, kwamen we er al snel achter waar Prisma deze schietschijfjes voor gebruikt. Het zijn meetpunten om heel precies uit te meten waar een gebouw geplaatst moet worden. Dit wordt vaak gebruikt bij het bouwen van grote panden. Via deze ‘meetstickers’ zoals ze heten, kunnen de meetkundigen tot op de millimeter precies meten waar ze zijn. Het is dus in feite een nulpunt om iets te bouwen.

Lees ook:

Mysterieus! Waar zijn huisnummers 34 tot 46 van de Waalstraat gebleven?

We zijn zo gewend aan het beeld van een straat met aan de ene kant even en aan de andere kant oneven...

Amersfoorts Mysterie: waarom staat er een blauwe paspop met een gewei op een boomstronk in Nieuwland?

Amersfoorts Mysterie: waarom is het water in de vijver aan de Bachweg rood?

adv.