10 x nog meer onmogelijke straatnamen in Amersfoort

Je hebt straatnamen en je hebt straatnamen. In ons vorige artikel hebben we al een aantal bizarre straatnamen uit Amersfoort opgezocht, maar we kregen van jullie zoveel leuke inzendingen dat we besloten om een deel twee te maken! Dus, hier zijn nog acht onmogelijke straatnamen in Amersfoort!

Ken jij nog een straatnaam in Amersfoort die écht aan dit lijstje moet worden toegevoegd? Stuur een berichtje naar de redactie!

Pieter Stastokerf

Het zijn slechts zeventien letters, maar toch krijgen veel Amersfoorters plotseling stotterproblemen als ze deze straatnaam moeten opnoemen. We helpen je een handje: Pieter-Sta-Stok-Erf. Vernoemd naar Pieter Stastok, uit het boek Camera Obscura.

Foto: Google Maps

Diogenesstraat

Sharona stuurde ons een mailtje over haar straatnaam met slechts twaalf huizen. Vooral het uitspreken van de straatnaam schijnt nogal een probleempje te zijn, maar ja… Dat kun je verwachten van een straat die is vernoemd naar een Griekse filosoof die 2200 jaar geleden leefde. Bedankt Sharona!

Foto: Google Maps

Kappeyne van de Coppellolaan

Ja… met 25 letters, drie minder dan de langste straatnaam in Amersfoort. We snappen dat deze straatnaam naar ons werd opgestuurd, . De straatnaam is vernoemd naar Johannes Kappeyne van de Coppello, dat was een oud minister-president.

Foto: Google Maps

Leenaert Nicasiusdwarsstraat

Vernoemd naar de redder van de Onze-Lieve-Vrouwetoren. Toen er bliksem in de toren sloeg, greep timmerman Lenaert in en kon het vuur bedwongen worden. Zonder Leenaert hadden we wellicht geen toren meer op het Onze Lieve Vrouwekerkhof staan.

Foto: Google Maps

Het Haf

Het Haf, geen moeilijke naam toch? Tot je over de telefoon moet uitleggen dat je op Het Haf woont. ‘Met een a’ – ‘Welk hof met een a?‘… Er zijn ongetwijfeld heel wat telefoontjes zo verlopen zijn.

Foto: Google Maps

Vening Meineszstraat

Wat is een Vening? Of eerder, wie is Vening Meinesz? Eigenlijk heette hij Felix Andries Vening Meinesz, de straatnaam had dus nog langer kunnen zijn. Felix bedacht een manier om heel precies de zwaartekracht te meten. Aan de Vening Meineszstraat loopt om de voetbalvelden van Amsvorde heen.

Foto: Google Maps

Sint Ansfridusstraat

Ansfridus was de bisschop van Utrecht en de stichter van klooster Hohorst in Leusden. In het Bergkwartier staat ook een kerk die naar Ansfridus is vernoemd, maar die staat dan weer aan de Jacob Catslaan.

Foto: Google Maps

Maetsuykerstraat

Je spreekt het uit als ‘Maat Suiker’ maar je schrijft het zoals de achternaam van Joan Maetsuyker, waar de straat toevallig naar vernoemd is. Hij was 25 jaar lang een gouverneur bij de VOC. We kunnen ons voorstellen dat de bewoners aan de Maetsuykerstraat, hun straatnaam vaak moeten spellen…

Foto: Google Maps

Wessel Ilckenstraat

Als we meneer van den Bos mogen geloven, gaat deze straatnaam vaak fout. Hij stuurde ons een mailtje met deze aanvulling: “Ik woon op de Wessel Ilckenstraat. Hoofdletter i en l kun je niet van elkaar onderscheiden. Als mensen de naam uitspreken en beginnen met de l gaat het mis. En niemand kent de naam. Hopeloos.” Wessel Ilcken was een Jazz drummer uit Nederland. In Almere, Amsterdam en Rotterdam vind je ook een Wessel Ilckenstraat.

Foto: Google Maps

Barchman Wuytierslaan

Nog een straatnaam die werd ingezonden, was de Barchman Wuytierslaan. Bert Uneken tipt ons: “Ik wist als kind niet beter, of die straat heette de BW-laan. Iedereen noemde hem zo.” Toen hij voor het eerst een straatnaambordje van de straat zag, moest hij het even spellen. “Het duurde echt even voordat het kwartje viel, dat dit de BW-laan was. Het is meer dan vijftig jaar geleden, maar ik kan me het moment nog goed herinneren.”

Foto: Google Maps

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Genieten van Amersfoort

Ga naar “15 jaar bij Sofie aan Tafel: ‘We zoeken Amersfoortse Sofies’”

15 jaar bij Sofie aan Tafel: ‘We zoeken Amersfoortse Sofies’

Ga naar “Toen in Amersfoort: zo gingen Amersfoorters vroeger naar de bioscoop”

Toen in Amersfoort: zo gingen Amersfoorters vroeger naar de bioscoop

Ga naar “Toen in Amersfoort: Amersfoortse Johan Evers (92) opent zijn fotoarchief”

Toen in Amersfoort: Amersfoortse Johan Evers (92) opent zijn fotoarchief

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “L’oréal Paris Revitalift Clinical van € 39,99 voor € 19,99”

L’oréal Paris Revitalift Clinical van € 39,99 voor € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Prodent, Robijn en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98”

Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Prodent, Robijn en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Kruidvat dames gezichtsreiniging van € 2,19 voor € 1”

Kruidvat dames gezichtsreiniging van € 2,19 voor € 1

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Sensodyne van € 20,97 voor € 12”

Sensodyne van € 20,97 voor € 12

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Agenda

Ga naar “Alpe du Fles”

Alpe du Fles

 • Stadscafé Amersfoort
 • 2 april 2023
Ga naar “Amersfoort City Trail”

Amersfoort City Trail

 • 2 april 2023
Ga naar “Marathon Amersfoort”

Marathon Amersfoort

 • 11 juni 2023
Ga naar “Obstaclerun”

Obstaclerun

 • 2 juli 2023
Ga naar “033 SKATE”

033 SKATE

 • 26 mei 2023