Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zak ontvangen voor PMD-afval, wat moet je daar eigenlijk mee?

Door Annemarie Degens 13 januari 2020

Huishoudens in verschillende Amersfoortse wijken ontvingen afgelopen weken een vuilniszak voor PMD-afval in de brievenbus. Maar, wat moet je daar nou precies mee? Wij zochten het voor je uit!

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

PMwat?

PMD staat voor ‘plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons’. Dit afval kun je in de PMD-container kwijt, of in de speciale PMD-vuilniszakken.

Het PMD inzamelen is onderdeel van omgekeerd inzamelen, waar steeds meer huishoudens in Amersfoort sinds 2018 aan meedoen.

Voorbeelden van PMD zijn…

Alles van plastic valt hieronder. Denk bijvoorbeeld aan plastic tasjes, tassen en broodzakken, pasta- en rijstzakken, snoepzakken, verpakking van vleeswaren en kaas, folies om tijdschriften en reclamefolders, boterkuipjes, sausbakjes, smeerkaas-, paté- of koffiemelkkuipjes, groente-, fruit- en saladebakjes of -zakjes, patatbakjes en andere plastic artikelen. Ook alles van blik hoort thuis in het PMD-afval. Bijvoorbeeld conservenblikken en frisdrankblikjes, maar ook waxinelichtkuipjes. Tot slot een voor de hand liggende: drankenkartons. Naast de standaard verpakkingen van frisdranken en sappen vallen ook vla- en yoghurtpakken, melkpakken en kleine pakjes drinken hieronder.

En wat dan niet?

De volgende zaken horen niet thuis in het PMD-afval. Namelijk verpakkingen met inhoud, verpakkingen van chemisch afval zoals, make-up, terpentineflessen en kitkokers, piepschuim zoals fastfoodverpakkingen, vleesschaaltjes en verpakkingsvulmateriaal, papier, karton en foliemix, zoals chipsverpakkingen en doordrukstrips van pillen of kauwgum en andere plastic producten en gebruiksvoorwerpen, zoals tuinstoelen en speelgoed.

Ik heb een vuilniszak vol PMD-afval gespaard. En nu?

Er zijn verzamelcontainers in Amersfoort aanwezig voor PMD-afval, bekijk hier wat voor jou de dichtstbijzijnde locatie is. De PMD-containers herken je aan het oranje logo. Eventueel kun je PMD-afval ook kosteloos aanbieden op het milieubrengstation.

Wat levert dat dan op?

Als we goed ons PMD-afval apart houden, kan de ROVA  het laten sorteren en recyclen. Dat scheelt heel veel restafval. Dus minder grondstoffen in de verbrandingsoven. Sinds we zijn begonnen met de gescheiden inzameling van plastic verpakkingen en later PMD is in de ROVA-gemeenten 20.000.000 ton PMD opgehaald. Dat is een enorme berg verpakkingen, zeker als je bedenkt dat plastic bijna niks weegt.

Leer meer over afvalinzameling in Amersfoort

Levensstijl zonder afval? Je leert er alles over in de lezing The Zero Waste Project

Doei wegwerp-koffiebekers, plastic boterhamzakjes en voorverpakte koekjes. Hallo vintage winkels en ...

MAG DAT: krijg je straf als je je afval niet goed scheidt?

Ook het Soesterkwartier gaat binnenkort op een andere manier afval inzamelen

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente

adv.