Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Woonlasten in Amersfoort dit jaar fors omhoog: dit gaat een gemiddelde Amersfoorter betalen

Door Juliette Schmitt 17 januari 2020

Leuker kunnen we het niet maken, wel inzichtelijker. Pak je spaarpotje er maar bij, want huurders en huiseigenaren betalen in 2020 meer aan gemeentelijke woonlasten. Vooral de afvalstoffenheffing gaat flink omhoog. 

Het is een mond vol: het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) heeft deze landelijke stijging geconcludeerd. Het onderzoek is gebaseerd op de belastingen van veertig grote gemeenten, waar 41 procent van de Nederlandse bevolking woont.

Woonlasten in Amersfoort

Laten we de pleister er maar gelijk af trekken: op de deurmat van huiseigenaren in Amersfoort zal dit jaar een rekening vallen van €772,83. Huurders betalen in 2020 €301,52 aan gemeentelijke woonlasten.

Goed om te weten: dit is een gemiddeld bedrag, gebaseerd op een meerpersoonshuishouden. Het kan dus goed zijn dat jouw uiteindelijke woonlasten hier iets van afwijken. Waar betaal je dan precies voor? Drie dingen: onroerende zaakbelasting (alleen voor huiseigenaren), afvalstoffenheffing en rioolheffing.

Woonlasten in 2020 in Amersfoort

Landelijke stijging

Niet alleen Amersfoorters zullen eraan moeten geloven; in heel Nederland moeten huurders en huiseigenaren flink bijlappen. Mensen in het bezit van een huis betalen gemiddeld €30,- meer, huurders €18,-. We zeiden het net al, de afvalstoffenheffing stijgt behoorlijk: 5,9 procent. Dit komt doordat veel gemeenten nu pas de verhoging van een rijksbelasting in 2019 doorberekenen.

Wie spant de kroon? Leiden, daar zijn de woonlasten gemiddeld €878,-. In Den Haag ben je het voordeligst uit en betaal je in 2020 €595,-. Je hebt maar heel eventjes om bij te komen van dit nieuws, in januari/februari kun je deze rekening  namelijk al verwachten.

Lees ook:

lantaarnpalen in de binnenstad blauwe kunstwerken op lantaarnpalen

Waarom brandt de straatverlichting in Amersfoort overdag?

Is het jou al opgevallen dat er vandaag op klaarlichte dag lantaarnpalen aanstonden? Wees gerust: he...

Zak ontvangen voor PMD-afval, wat moet je daar eigenlijk mee?

Je wilt je huis in Amersfoort verduurzamen, maar hoe? Dit loket helpt!

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.