Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

We betalen in Amersfoort volgend jaar ongeveer €52,- meer voor ons afval

Door Melt Pels 8 april 2020

Elk jaar berekent de AVU (Afval Verwijdering Utrecht) opnieuw hoeveel we moeten betalen voor ons afval. Dat doen ze op basis van de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd. Het contract dat de gemeente met het afvalverwerkingsbedrijf had opgesteld, loopt af in 2021. Met het nieuwe contract gaan de kosten voor afvalverwerking per huishouden flink omhoog.

Amersfoortse huishoudens moeten volgend jaar circa €52,- meer betalen voor de afvalverwerking, omdat er meer afval wordt geproduceerd. Gemeente Amersfoort betaalt vanaf 1 januari bijna twee en een half miljoen euro méér voor de verwerking van ons afval.

  • Eenpersoonshuishoudens in Amersfoort betalen nu € 216,00
  • Meerpersoonshuishoudens in Amersfoort betalen nu € 266,16

Daar komt nu dus nog eens ongeveer €52,- bovenop.

“Omdat er bij de verwerkingsinstallaties nu veel meer aanbod is van restafval en GFT, zijn de tarieven in de nieuw af te sluiten contracten hoger. Bovendien is de concurrentie op de GFT-markt in Nederland zeer gering; er zijn weinig verwerkingsinstallaties. Ook hierdoor nemen de kosten toe”, aldus gemeente Amersfoort.

“Waar voor de verwerking van GFT-afval en restafval moet worden betaald, leveren papier en PMD (plastic, metaal, drinkpakken) geld op omdat deze grondstoffen gerecycled kunnen worden. De inkomsten uit papier en PMD worden echter steeds minder. De stijging van de verwerkingskosten van restafval en GFT in combinatie met de dalende inkomsten uit papier en PMD, zorgen ervoor dat de totale afvalstoffenheffing volgend jaar met circa 52 euro toeneemt.”

Afval scheiden

Hoe meer restafval we aanbieden, hoe meer we betalen voor ons afval. Bijna heel Amersfoort doet al aan omgekeerd inzamelen. Afval dat kan worden gerecycled, zoals papier en plastic, wordt aan huis opgehaald. Vanaf 2021 gaat heel Amersfoort op deze manier afval inleveren. “Hoe meer gescheiden wordt, hoe minder restafval hoeft te worden afgevoerd.”

Door afvalscheiding verder te stimuleren, wil de gemeente verdere stijging van de afvalstoffenheffing voorkomen.

Kwijtschelding

Het blijft mogelijk voor huishoudens met een laag inkomen om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen aan te vragen. De afvalstoffenheffing valt daar ook onder. Meer informatie over het aanvragen van kwijtschelding is te lezen op de website van de gemeente.

Meer lezen?

Hemelvaartsdag 2019 supermarkten Amersfoort

Deze supermarkten zijn open tijdens Pasen 2020

Je zou het bijna vergeten, maar komend weekend is het weer Pasen! We hebben even uitgezocht welke su...

Hallo dakterras! Deze stadsvilla staat nu te koop in Amersfoort

Huisartsen Amersfoort: ‘Blijf niet zitten met overige klachten’

Meer over

Gemeente

adv.