Terug in de tijd met Google Streetview: zo zag Amersfoort eruit in 2009
Er kan veel gebeuren in tien jaar. Hoeveel? Dat kunnen we je dankzij Google Streetview heel goed zien! We bezochten…
“Gemeente Amersfoort stak miljoenen euro’s in een zwembadencomplex waar de gewone inwoner nauwelijks terecht kan”, is te horen in de video van tv-programma Verspillingsmeter. Maar hoe zit het volgens de gemeente in elkaar?
De Verspillingsmeter van BNN-VARA schijnt licht op gemeenteprojecten die volgens het programma veel geld hebben gekost en weinig opleveren voor het ‘gewone volk’. Dinsdag 10 januari publiceerde het programma een aflevering over het Amersfoortse zwembad Amerena. Hierin vertelt raadslid Hugo Kruyt van oppositiepartij SP over de problemen van Amerena: “Het zwembad kostte in eerste instantie 26 miljoen euro.” Daar komen volgens het programma nog flink wat kosten bij.
Gemeente Amersfoort stopt volgens het programma de komende vier jaar nog 12,8 miljoen euro in het zwembad. Daarmee komt de Verspillingsmeter dus op 34 miljoen euro uit. “Er gaat veel geld in het zwembad, en komt weinig uit”, vertelt Hugo verder. “Voor heel veel inwoners van de stad is het nauwelijks toegankelijk.”
Gemeente Amersfoort kan zich niet goed vinden in de video van de Verspillingsmeter. Brugt Groenevelt, woordvoerder voor de gemeente, schrijft in een reactie: “Iedere Amersfoorter die in Amerena sport, en dat zijn er een boel, zal zich wat ongemakkelijk voelen bij het kijken van dit filmpje. Het sportcomplex is dagelijks vol geprogrammeerd met veel sportactiviteiten, kampioenschappen, wedstrijden, trainingen, lessen, recreatief aanbod en noem maar op. Het is wat dat betreft een succes.”
Lees verder onder de afbeelding >
Het programma gaat verder: “Recreatief zwemmen kan alleen voor een paar uur op de zondagmiddag. Een aantal baden bleek 1,5 centimeter te kort voor de wedstrijden.” Daarop antwoordt de gemeente: “De wens naar meer vrij zwemmen is bekend en is uiteindelijk juist een gevolg van een overvolle programmering. Deze wens is terecht, maar het is onzin om daarmee het hele sportcomplex als verspilling te benoemen. Dat het bad een aantal centimeter te kort zou zijn is overigens feitelijk onjuist. In het begin klikte een schuifbaar paneel niet ver genoeg terug, dit is direct hersteld en het bad voldoet aan alle gestelde eisen.”
Ook vond er volgens het programma een incident plaats met een zwemteam dat tijdens de training onwel werd. Dat zou komen doordat de luchtventilatie niet goed functioneerde op dat moment. “Dit is volgens mij al meer dan twee jaar geleden verholpen”, vertelt Brugt.
Het programma somt nog een aantal punten van kritiek op. De glijbaan van het zwembad zou te snel en te gevaarlijk zijn. “Mensen die er vanaf gingen, kregen allemaal blauwe plekken.” Volgens het programma kan het materiaal waarmee het zwembad is gemaakt slecht tegen schoonmaakmiddelen. “Er is sprake van een agressieve zwembadatmosfeer. Daardoor zijn de schoonmaakkosten duurder. Terwijl je vooraf had kunnen weten dat de materialen in het zwembad neergelegd zouden worden.”
Over de atmosfeer vertelt Brugt: “Dit soort problemen hoort bij het bekendworden met het gebouw. Er is maar één Amerena, je kunt helaas niet alles voorspellen. Het is een uniek complex, met een combinatie van allerlei faciliteiten. Dat vergt gewenning en aanpassing.”
Lees verder onder de afbeelding >
Tot slot schrijft Burgt over de vermeende 12,8 miljoen die het programma opnoemt. Dat bedrag zou gaan over de exploitatievergoeding, oftewel de kosten om het pand draaiende te houden. “Daarvan worden medewerkers betaald, het gebouw schoongemaakt, onderhoud gepleegd en wordt de energierekening betaald. Het is één van de energiezuinigste zwembaden van Nederland. In 2019 bezochten bijna 400.000 bezoekers het zwembad. Daar komen de bezoekers van de sporthal, bezoekers aan de fysiotherapeut, toeschouwers bij zwemlessen, wedstrijden en evenementen nog bij.”
Bekijk de aflevering over Amerena van De Verspillingsmeter hier.
Aangeboden door Wecycle
In onze gids
Populaire rubrieken