Verspillingsmeter van BNN-VARA maakt aflevering over Amersfoorts zwembad Amerena

Foto: Ietse Horneman

“Gemeente Amersfoort stak miljoenen euro’s in een zwembadencomplex waar de gewone inwoner nauwelijks terecht kan”, is te horen in de video van tv-programma Verspillingsmeter. Maar hoe zit het volgens de gemeente in elkaar?

De Verspillingsmeter van BNN-VARA schijnt licht op gemeenteprojecten die volgens het programma veel geld hebben gekost en weinig opleveren voor het ‘gewone volk’. Dinsdag 10 januari publiceerde het programma een aflevering over het Amersfoortse zwembad Amerena. Hierin vertelt raadslid Hugo Kruyt van oppositiepartij SP over de problemen van Amerena: “Het zwembad kostte in eerste instantie 26 miljoen euro.” Daar komen volgens het programma nog flink wat kosten bij.

34 miljoen euro

Gemeente Amersfoort stopt volgens het programma de komende vier jaar nog 12,8 miljoen euro in het zwembad. Daarmee komt de Verspillingsmeter dus op 34 miljoen euro uit. “Er gaat veel geld in het zwembad, en komt weinig uit”, vertelt Hugo verder. “Voor heel veel inwoners van de stad is het nauwelijks toegankelijk.”

Reactie van de gemeente

Gemeente Amersfoort kan zich niet goed vinden in de video van de Verspillingsmeter. Brugt Groenevelt, woordvoerder voor de gemeente, schrijft in een reactie: “Iedere Amersfoorter die in Amerena sport, en dat zijn er een boel, zal zich wat ongemakkelijk voelen bij het kijken van dit filmpje. Het sportcomplex is dagelijks vol geprogrammeerd met veel sportactiviteiten, kampioenschappen, wedstrijden, trainingen, lessen, recreatief aanbod en noem maar op. Het is wat dat betreft een succes.”

Lees verder onder de afbeelding >

Foto: Ietse Horneman

In de video

Het programma gaat verder: “Recreatief zwemmen kan alleen voor een paar uur op de zondagmiddag. Een aantal baden bleek 1,5 centimeter te kort voor de wedstrijden.” Daarop antwoordt de gemeente: “De wens naar meer vrij zwemmen is bekend en is uiteindelijk juist een gevolg van een overvolle programmering. Deze wens is terecht, maar het is onzin om daarmee het hele sportcomplex als verspilling te benoemen. Dat het bad een aantal centimeter te kort zou zijn is overigens feitelijk onjuist. In het begin klikte een schuifbaar paneel niet ver genoeg terug, dit is direct hersteld en het bad voldoet aan alle gestelde eisen.”

Ook vond er volgens het programma een incident plaats met een zwemteam dat tijdens de training onwel werd. Dat zou komen doordat de luchtventilatie niet goed functioneerde op dat moment. “Dit is volgens mij al meer dan twee jaar geleden verholpen”, vertelt Brugt.

Meer kritiek

Het programma somt nog een aantal punten van kritiek op. De glijbaan van het zwembad zou te snel en te gevaarlijk zijn. “Mensen die er vanaf gingen, kregen allemaal blauwe plekken.” Volgens het programma kan het materiaal waarmee het zwembad is gemaakt slecht tegen schoonmaakmiddelen. “Er is sprake van een agressieve zwembadatmosfeer. Daardoor zijn de schoonmaakkosten duurder. Terwijl je vooraf had kunnen weten dat de materialen in het zwembad neergelegd zouden worden.”

Agressieve atmosfeer

Over de atmosfeer vertelt Brugt: “Dit soort problemen hoort bij het bekendworden met het gebouw. Er is maar één Amerena, je kunt helaas niet alles voorspellen. Het is een uniek complex, met een combinatie van allerlei faciliteiten. Dat vergt gewenning en aanpassing.”

Lees verder onder de afbeelding >

Foto: Ietse Horneman

Energiezuinig

Tot slot schrijft Burgt over de vermeende 12,8 miljoen die het programma opnoemt. Dat bedrag zou gaan over de exploitatievergoeding, oftewel de kosten om het pand draaiende te houden. “Daarvan worden medewerkers betaald, het gebouw schoongemaakt, onderhoud gepleegd en wordt de energierekening betaald. Het is één van de energiezuinigste zwembaden van Nederland. In 2019 bezochten bijna 400.000 bezoekers het zwembad. Daar komen de bezoekers van de sporthal, bezoekers aan de fysiotherapeut, toeschouwers bij zwemlessen, wedstrijden en evenementen nog bij.”

Bekijk de aflevering over Amerena van De Verspillingsmeter hier.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Sportcomplex Amerena

3,2
(97)

De Velduil 2, 3815 LX Amersfoort

Nu gesloten

Meer informatie

Sportcomplex Amerena

3,2
(97)

De Velduil 2, 3815 LX Amersfoort

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Amersfoort gebruikt ‘groen’ strooizout als proef”

Amersfoort gebruikt ‘groen’ strooizout als proef

Ga naar “Dat ruimt lekker op: hier in Amersfoort lever je oude elektrische apparaten in”

Dat ruimt lekker op: hier in Amersfoort lever je oude elektrische apparaten in

Aangeboden door Wecycle

Ga naar “Steeds meer Keientrekkers: zoveel inwoners telt Amersfoort nu en in 2035”

Steeds meer Keientrekkers: zoveel inwoners telt Amersfoort nu en in 2035

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50”

CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Edet toiletpapier van € 7,49 voor € 3,99”

Edet toiletpapier van € 7,49 voor € 3,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Agenda

Ga naar “Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis”

Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis

 • Lida Meines Portretschilderijen en Schildercursussen
 • T/m 12 feb

Topper

Ga naar “Carnaval in Amersfoort”

Carnaval in Amersfoort

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023