Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Verhuizen naar Amersfoort: dit is wat je moet moet weten

Door Carin van der Meij 4 december 2020

Amersfoort is een heerlijke stad om in te wonen. Ben jij van plan om naar de keistad te verkassen of ken jij iemand die hierheen wil komen? Dit moet je weten als je gaat verhuizen naar Amersfoort.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Inschrijven bij de gemeente

Huis gevonden? Check! Als je naar (of binnen) Amersfoort verhuist, moet je je inschrijven bij de gemeente. Dit kan je vanaf vier weken voor de verhuizing, tot maximaal vijf dagen na de verhuizing. De dag die je op de aangifte vermeldt, geldt als de verhuisdatum. Geef je je verhuizing niet (op tijd) door? Dan riskeer je een boete van maximaal € 325,-.

Verhuizing doorgeven

Met je DigiD-account schrijf je je gemakkelijk via deze site in. Doe je het liever niet online? Dan zijn er ook andere opties.

  • Je kunt je verhuizing ook bij het stadhuis aangeven. Hiervoor kun je géén gebruik maken van het inloopspreekuur maar moet je een afspraak plannen. Neem altijd je legitimatiebewijs mee, want die heb je nodig.
  • Vertrek je uit Amersfoort en ga je uit de buurt wonen, dan wordt je automatisch uitgeschreven bij gemeente Amersfoort, wanneer je je bij de nieuwe gemeente inschrijft.
A Google User

Parkeervergunning

Op een aantal plekken in Amersfoort kun je je auto alleen betaald voor de deur kwijt. Verhuis je naar een plek waar betaald parkeren de norm is? Dan kan je een parkeervergunning aanvragen. Een overzicht van de verschillende gebieden vind je op de website van ParkeerService. Daar kun je ook een parkeervergunning aanvragen. Er zijn in Amersfoort meerdere parkeerzones met verschillende prijzen. De tarieven voor het parkeren vind je hier.

Foto: Rova Vuilniswagen Bron: Amersfoort.nl

Afval

Alles is geregeld. Jij zit in je nieuwe stekkie. Hoe zit het dan met je afval? In Amersfoort wordt omgekeerd afval ingezameld. Dat betekent dat in bijna alle wijken het afval gescheiden wordt. In 2021 moeten alle wijken omgekeerd afval inzamelen, daarom zetten we alvast op een rijtje hoe dat werkt. Afval wordt verzameld in zes categoriën:

  • plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkkartons (PMD);
  • papier;
  • glas;
  • textiel;
  • Groente-, fruit- en tuinafval (GFT);
  • Restafval.

De meeste huishoudens hebben containers voor papier, GFT en PMD in de tuin staan. Het restafval, glas en textiel wordt gebracht naar gezamenlijke inzamelingspunten. Via de website van de gemeente vind je een compleet overzicht van waar deze gezamenlijke containers staan.

Foto: indebuurt Amersfoort / Melt Pels

Gemeentelijke belastingen

Je komt er niet onderuit: iedereen moet gemeentelijke belastingen betalen. In Amersfoort betaal je vier gemeentelijke belastingen: onroerendezaakbelasting (OZB), rioolheffing, afvalstoffenheffing
en hondenbelasting.

Onroerendezaakbelasting (OZB)

Onder onroerende zaken verstaat de gemeente je huis, een gebouw dat van jou is of een perceel grond. Voor deze zaken moet je belasting betalen die afhangt van de WOZ-waarde van het pand en/of grond. Via de website van de gemeente kun je je OZB berekenen.

Rioolheffing

Voor het afvoeren van afvalwater in het riool betaal je belasting aan de gemeente. Met het geld dat de gemeente krijgt, wordt het beheer en onderhoud van het riool betaald. Ook voor de rioolheffing geldt dat deze afhangt van de hoogte van je WOZ-waarde. Via deze website van de gemeente bereken je de hoogte van de rioolheffing voor jouw adres.

Afvalstoffenbelasting

Of je nu veel of weinig afval aan de straat zet, afvalstoffenbelasting betaal je sowieso. In 2020 betaalt een eenpersoonshuishouden €216,- per jaar en een meerpersoonshuishouden €266,16 per jaar in Amersfoort.

Hondenbelasting

Heb je een hond? Dan moet je ook hondenbelasting betalen. Per hond betaal je €89,76 per jaar. Hiervoor worden meerdere prullenbakken geplaatst bij hondenuitlaatplekken, waar ook hondenpoepzakjes in te vinden zijn.

Foto: indebuurt / Melt Pels

Sociale media

Elke stad heeft zijn eigen Facebookgroepen, ook Amersfoort. Benieuwd welke groepen veel in Amersfoort worden gebruikt?

8 x deze Facebookgroepen zijn handig voor alle Amersfoorters

Er zijn een aantal handige tips en tricks om je helemaal Amersfoorts te voelen. Of je nou nieuw bent...

Lifehacks

Ook hebben we nog een paar tips voor je op een rijtje gezet, waarmee het leven in de keistad makkelijker wordt. We noemen dat ‘lifehacks’. Je vindt ze hier:

5 x Amersfoortse lifehacks die het leven in de keistad makkelijker maken

Elke stad heeft wel een bepaalde 'gebruiksaanwijzing'. Handige trucjes die het leven makkelijker mak...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente

adv.