Eén op de acht sociale huurders woont scheef in Amersfoort

Door Charella Hulsbosch 14 juni 2018

Een op de acht sociale huurders in Amersfoort verdient te veel om in een sociale huurwoning te mogen zitten, blijkt uit cijfers van Vereniging Nederlandse Gemeenten. Deze mensen worden ook wel ‘goedkope scheefhuurders’ genoemd.

Het zijn er niet weinig, wel meer dan het landelijk gemiddelde, maar het aantal neemt ook duidelijk af. Het gaat om 12,9 % van de sociale huurders in Amersfoort die in 2016 inmiddels zoveel verdienden, dat ze eigenlijk de sociale huurwoning uit zouden moeten en in de vrije sector zouden moeten gaan huren. Maar in 2015 was dat 14,7% en in 2014 zelfs 15,8%, dus het worden er wel steeds minder.

De keerzijde

De meeste mensen die ‘scheefwonen’, voldeden wel aan de inkomenseis toen ze de sleutel kregen, maar zijn in de tussentijd meer gaan verdienen. Scheefwonen is een belemmering voor de doorstroom op de woningmarkt, volgens de Rijksoverheid, omdat er zo ‘minder huizen overblijven voor mensen met een laag inkomen’.

Tegelijkertijd speelt schaars aanbod daarbij ook een rol, onderzocht ING afgelopen jaar. Verhuizen is niet altijd een optie, omdat andere huurwoningen te duur zouden zijn of doordat er te weinig aanbod is.

Lees ook:

Nieuwe huurappartementen in het Soesterkwartier

Oh yeah: er komen nieuwe -betaalbare!- huurappartementen in het Soesterkwartier

Zoek je een betaalbare huurflat? Goed nieuws! Woningbouwvereniging Portaal gaat vijftig appartemente...

Meer over

Gemeente

adv.