Wat is het k-k-k-koud! De strooiwagens rijden af en aan om de Amersfoortse straten veiliger te maken. Maar waar komt al dat strooizout eigenlijk vandaan? En kan je jouw stoepje met keukenzout ijsvrij maken? Mocht je het je ooit afgevraagd hebben: wij zochten het voor je uit.
Wanneer de temperaturen zakken, en er kans op gladheid bestaat, worden de wegen in Amersfoort preventief gestrooid. Dit doet de gemeente samen met de ROVA, die speciale strooiwagens de weg op stuurt. Maar waar komt dit strooizout eigenlijk vandaag? Staat er ergens een loods in de stad?
Gemeentewerf
De zoutvoorraad van Amersfoort wordt opgeslagen bij het milieubrengstation van de ROVA aan de Nijverheidsweg-Noord. In Amersfoort zorgt de ROVA ervoor dat de straten begaanbaar zijn, ook al kan dat nog wel eens een flinke uitdaging zijn als het extreem koud is en er veel sneeuw valt.
Waar wel en niet gestrooit wordt, dat lees je hier. Er zijn ook wegen waar de gemeente niet voor verantwoordelijk is, denk aan de provinciale wegen en de snelweg. Hoe zit het daar met strooien?
Zoutbergen in Nederland
Rijkswaterstaat verzorgt de gladheidsbestrijding op de snelwegen. En het strooizout voor de wegen van Rijkswaterstaat komt uit vier centrale loodsen, verspreid door het land. Daar liggen enorme zoutbergen te wachten op strenge winters. Vanaf 1 oktober is het gladheidsseizoen begonnen, vanaf die dag staat de winterdienst 24/7 klaar om te strooien. Rini Donker, senior adviseur gladheidsbestrijding bij Rijkswaterstaat, vertelt: “Mensen hebben het wel eens over de kwakkelwinters van de laatste jaren. En dat we het daardoor minder druk hebben. Nou niet is minder waar, wij zijn elke avond wel ergens in Nederland bezig, vanaf het najaar tot in het voorjaar.”
Vooral de laatste week is er in heel Nederland veel zout op de wegen gestrooid, hoe zit het met de voorraad? Rini: “We hebben voldoende strooizout om elke soort winter aan te kunnen. We zorgen dat we een grote voorraad hebben van ruim 200 miljoen kilo zout. In de zomer vullen we die voorraad aan en kopen we bij wat nodig is.”
Zelf strooien
De gemeente Amersfoort heeft allerlei bakken door de stad staan, die gevuld worden met strooizout. Hoewel het niet de bedoeling is dat je het zout gebruikt om in je eigen voortuin te strooien, kun je het wel gebruiken om éxtra op de openbare weg te strooien wanneer dat nodig is. De kisten zijn er dan ook neergezet zodat iedereen toegang heeft tot strooizout om de openbare weg veiliger te maken. Wanneer een zoutkist leeg is, kun je dit
melden bij de gemeente.
Wil je een emmertje strooizout voor jezelf, dan zal je die moeten bestellen bij bijvoorbeeld een bouwmarkt.
Keukenzout of zeezout
Er zijn drie verschillende soorten strooizout. We hebben vacuümzout, steenzout of zeezout. In Nederland is het gebruik van zeezout niet gebruikelijk. “De zoutconcentratie in het zeewater is te laag, waardoor het alsnog bevriest als het in aanraking komt met de weg. Bovendien is ons huidige materieel daar niet geschikt voor,” aldus Rini van Rijkswaterstaat.
Rijkswaterstaat heeft 546 strooiwagens met sneeuwschuiver en 350 losse sneeuwschuivers. “Daarnaast hebben we ook drie speciale calamiteitenmachines. Die bestrijden ijsplaten door onder hoge druk een warme zoutoplossing op het ijs te spuiten. Door het zout vlak voordat het op de weg wordt gestrooid nat te maken met een zoutoplossing, blijft het zout beter op de weg liggen. Hierdoor verwaait het ook veel minder, kunnen we nauwkeuriger strooien en is de maximale strooisnelheid veel hoger. Door nat te strooien besparen we op kosten en wordt het milieu minder belast.”
Vacuümzout is vrij zuiver, maar kost veel energie om te produceren. Steenzout komt uit de zoutmijnen van Duitsland, Marokko, Turkije, Egypte, Argentinië en Oostenrijk. Denk daar maar eens over na wanneer je met je autootje over de gestrooide wegen scheurt.