Bizar: 176 meter mondkapjes uit de natuur gehaald in Amersfoort
Eerder schreven we al over de rondzwervende mondkapjes in Amersfoort. Het is een probleem dat sinds de coronacrisis nog veel…
Steeds meer gemeenten verbieden het oplaten van ballonnen. Zo’n 56 procent van de Nederlandse gemeente heeft al een verbod ingesteld. In Amersfoort mag je zo’n ballon nog wel oplaten, maar moet je je aan een aantal regels houden. Hoe zit dat eigenlijk?
Laten we bij een van de meest gehoorde argumenten tegen het gebruik van sfeer- en wensballonnen beginnen: het is slecht voor het milieu. Dieren raken verstrikt in de linten of zien de leeggelopen stukjes plastic aan voor eten. Dat moeten we niet hebben natuurlijk. Het is dan ook niet zo gek dat het in veel gemeentes in Nederland niet mag. In Amersfoort is het oplaten van sfeer- en wensballonnen nog niet verboden, maar de gemeente ontmoedigd het wel.
Ben je van plan om een (wens-)ballon op te laten dan is het goed om te weten dat er een heleboel regels zijn opgesteld. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:
En die laatste regel zorgt er eigenlijk voor dat het oplaten van een (wens-)ballon helemaal niet is toegestaan in Amersfoort. Vliegveld Soesterberg ligt namelijk binnen een straal van 15 kilometer. Ook als je in het uiterste puntje van Amersfoort-Noord woont.
Soest en Nijkerk hebben, net als Amersfoort een ontmoedigend beleid als het gaat om het oplaten van ballonnen. Hier mag je ze oplaten, zolang je je maar aan de regels houdt. Putten, Bunschoten, Woudenberg, Scherpenzeel en Renswoude hebben géén regels opgesteld rondom het oplaten van ballonnen. In Leusden, Barneveld, Baarn en Eemnes is het oplaten van ballonnen helemaal verboden.
Is het ontmoedigingsbeleid van de gemeente voldoende, of moet het verboden worden om een ballon op te laten? Misschien wil je wel helemaal af van het verbod. Laat van je horen:
Aangeboden door Wecycle
In onze gids
Populaire rubrieken