Mag dat: de glazenwasser inhuren om de ruiten van je buren schoon te maken?
Misschien kijk je al weken tegen de smerige ramen van je buren aan. Zelf doen ze er niks aan. Wanneer...
Een leuke vintage-stoel, een wasbak die nog prima een rondje meekan of misschien zelfs een tweedehands spiegel waar nog geen krasje op zit… We gooien veel goede spullen weg. Dingen waar veel Amersfoorters goed gebruik van kunnen maken. Maar stel je ziet een prachtige bank op de stoep staan, mag je die dan zomaar meenemen?
Je ziet het wel eens: een verdwaald meubelstuk aan de kant van de straat. Meubels die aan de straat staan, zijn vaak aangemeld bij de gemeente die ze komt ophalen. Meubels mogen niet zomaar aan de straat worden gezet, daar moet de gemeente van op de hoogte zijn. Maar mag je deze spullen zomaar meenemen?
“Hij, die een aan niemand toebehorende roerende zaak in bezit neemt, verkrijgt daarvan de eigendom”, staat er in het Burgerlijk wetboek. Maar wanneer behoort iets aan niemand toe? In normale mensentaal: wanneer iemand zijn spullen ‘prijsgeeft’, zoals wanneer hij of zij ze aan de kant van de weg zet (Burgerlijk wetboek 5, artikel 18). Het moet dan wel met de bedoeling zijn om de meubels weg te gooien. Volgens het wetboek sta je dus in in je recht wanneer je een spiegel van de straat plukt, mits je zeker weet dat iemand hem weg wilde gooien.
Zit het afval in een container, dan ligt de kwestie íets lastiger. Stel een kledingzaak gooit oude kledingstukken in hun kliko, dan mag je de kleding daar niet uit halen, omdat deze nog eigendom is van de winkel. Staat de kliko aan de weg tijdens ophaaldag, dan is het weer fair game om de stoffen eruit te halen. Dat komt doordat het bedrijf de spullen dan ‘prijsgeeft’ met het doel om ze weg te gooien. Maakt iemand gebruik van een (open) bouwcontainer, dan worden de spullen eigendom van het bedrijf van de container. Daar mag je officieel niks uit halen. Het bedrijf hergebruikt de spullen vaak voor grondstoffen zoals metalen.
Staat iets los langs de weg, dan mag je de spullen meenemen, mits je er zeker van bent dat het de bedoeling van de vorige eigenaar is om de spullen weg te gooien. Laat iemand bijvoorbeeld een iPad langs de weg liggen, mag je er vanuit gaan dat deze niet langs de weg is gezet om weg te gooien. In de meeste gevallen kun je het beste even aanbellen bij de voormalige eigenaren. Dan kun je vragen of de spullen mee mogen.
Andersom zijn er ook meer dan genoeg gratis manieren om van je meubels af te komen. Je kunt een tripje naar de milieustraat maken, een oproepje op de Gratis Afhalen Facebookpagina plaatsen, de spullen naar de Kringloop brengen of de meubels op Marktplaats zetten. Heb je veel goede spullen? Dan kun je vaak gebruik maken van de gratis ophaalservice van Kringloopcentrum Amersfoort.
Heb jij ook zo’n prangende vraag? Stuur ‘m op naar de redactie!
Aangeboden door Wecycle
In onze gids
Populaire rubrieken