Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: zomaar je meubels op straat zetten in Amersfoort?

Door Roeliene Bos 16 mei 2019

Je ziet het geregeld: een verdwaald meubelstuk aan de kant van de straat. Maar mag dat eigenlijk wel? We zochten het voor je uit.

Voor het antwoord keken we op de site van ROVA, de organisatie die verantwoordelijk is voor het ophalen van het afval in Amersfoort. En ja, daar hoort ook grof huishoudelijk afval bij, zoals banken, stoelen en kasten.

Betaling

Ze komen de meubels echter niet zomaar van je stoep plukken. Je moet eerst een afspraak maken en je vuil voor 07.30 op de afgesproken dag buiten zetten, niet op de avond ervoor dus. Ook mag je niet meer dan drie kuub op straat zetten, moet je het afval zoveel mogelijk bundelen en mag die bundel niet langer zijn dan 1,50 meter en niet meer wegen dan 25 kilogram.

Omdat het afval met een kraan wordt opgehaald, moet je voorkomen dat er auto’s in de buurt van je gedumpte meubels staan. Ook bomen, lantaarnpalen, muren en schuttingen staan al snel in de weg. Restafvalcontainers met grof huishoudelijk afval worden niet geleegd.

Meer voorwaarden

Het ophalen van je grofvuil is helemaal gratis en je hoeft ook niet thuis te blijven, dus dat is ideaal geregeld. Voor de overige voorwaarden, verwijzen we je door naar de site van ROVA. Maar een ding weet je nu wel: voordat je je grote stoel voorgoed gedag zegt, moet je eerst een afspraakje maken. Dat voorkomt dat de straten bezaaid liggen met meubelstukken die niemand meer wil hebben.

Lees ook:

vochtige doekjes

Mag dat: vochtige doekjes door de wc spoelen?

Gebruik jij billendoekjes om de billen van je baby schoon te maken? Of gebruik je ze misschien ook g...
selfie in het stemhok

Mag dat: een selfie maken in het stemhok?

Nog even en we mogen weer het stemhokje in. Op 20 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen, daar...

MAG DAT: zelf een ‘verboden fietsen te plaatsen’ sticker op je raam plakken?

Je hebt ze vast wel eens gezien (of misschien heb je er zelf een): bordjes of stickers achter het ra...

Meer over

Gemeente

adv.