Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: zelf een ‘verboden fietsen te plaatsen’ sticker op je raam plakken?

Door Redactie indebuurt Amersfoort 13 februari 2019

Je hebt ze vast wel eens gezien (of misschien heb je er zelf een): bordjes of stickers achter het raam waarop staat ‘Fietsen verboden’, ‘Hier geen fietsen plaatsen’ of iets in die richting. Je kunt ze overal kopen, maar hoe rechtsgeldig is zo’n sticker nou eigenlijk?

In de algemene plaatselijke verordening (APV) van Amersfoort staat: “Het is verboden op of aan de weg fietsen of bromfietsen te parkeren op zodanige wijze voor of tegen een gebouw, dat daardoor voor een bewoner of gebruiker van dat gebouw de toegang of het uitzicht wordt belemmerd.”

Met andere woorden: je mag je fiets niet voor of tegen iemand zijn huis parkeren als diegene hierdoor niet meer in en uit de deur kan, en hij of zij niet meer lekker naar buiten kan kijken. In dat geval betekent het dus ook dat je hem niet voor de etalage van een winkel mag plaatsen, want dan belemmer je het uitzicht. Mag je dus zo’n sticker op je raam plakken? Ja dat mag.

Fietsen

Rechtsgeldig

Maar hoe rechtsgeldig is zo’n sticker dan eigenlijk? Jurist Richard Hak heeft een website over rechtspraak en heeft dit onderwerp ook behandeld. Oké, in zijn woonplaats Den Haag, maar de strekking is hetzelfde: “Een fiets welke slechts voor een raam of gevel staat, wordt niet door deze verbodsbepaling geraakt. Hiernaast doet zich de vraag voor de genoemde voorwaarden cumulatief, danwel alternatief moeten worden gelezen. In het eerste geval dient ten alle tijde daadwerkelijk de ingang versperd te worden, wil het verbod van kracht zijn”, aldus mr. Hak.

In niet-juridische gewone mensentaal betekent dit dus dat je gerust je fiets voor iemands raam of tegen iemands  kunt zetten, ook al heeft diegene een bordje, A4’tje of sticker dat er geen fietsen geplaatst mogen worden. Zo lang je de deur niet blokkeert kun je je gang gaan – al is het niet altijd de netste oplossing natuurlijk.

Fietsverbod

Bel de gemeente

Je kunt dus wel zo’n sticker opplakken, maar in de praktijk zal een fiets niet zo snel weggehaald worden door toezicht en handhaving – die hebben waarschijnlijk wel iets beters te doen. Tenzij hij zó voor je deur geparkeerd staat dat je het huis niet uit kunt. In zo’n geval kun je 14 033 bellen, het nummer van de gemeente Amersfoort. Ook kun je dit online melden. Maar ja, misschien is de fiets tegen die tijd dat iemand van de gemeente een kijkje komt nemen allang weer weggehaald door de gebruiker…

Lees ook:

Binnenkort naar de stembus: dit moet je weten over de verkiezingen (2019)

Het duurt niet lang meer voordat we weer massaal naar de stembus trekken. Op woensdag 20 maart stemm...

Binnenkijken bij: 8 x deze opvallende dingen kwamen we tegen in Amersfoortse huizen

Een eettafel en een bankstel zijn voor sommige Amersfoorters niet genoeg om van hun huis een thuis t...

Chill! Je kunt nu gratis je fiets stallen in de kelder bij station Amersfoort

Yes! Goed nieuws voor iedereen die niet die enorme fietsenmassa door wil ploeteren op het station, m...

adv.