Mag dat: wonen in een camper of een omgebouwde bus?

foto: indebuurt Amersfoort

Met de huidige perikelen op de woningmarkt lijkt het best een goed idee: wonen in een camper of een omgebouwde bus. Elke dag wakker worden in een andere Amersfoortse straat, of een paar dagen op een camping bivakkeren: ons lijkt dat geen hele grote straf. Maar mag je eigenlijk wel permanent wonen in een camper? We zochten het natuurlijk voor je uit!

Het antwoord is helaas niet zo simpel. De Nederlandse wetgeving is er op ingesteld dat je een huis koopt of huurt, maar niet dat je fulltime ‘on the road’ bent. Toch is er niemand die zegt dat je niet in een camper mag wonen. Als je fulltime wilt reizen of wonen in je camper zul je dus een beetje creatief om moeten gaan met de wetgeving.

Regel een postadres

Als je in Nederland verblijft, moet je verplicht een adres opgeven bij de gemeente. Dat staat beschreven in de Wet Basisregistratie Personen (BRP). Dit adres kan je woonadres zijn, maar je kunt natuurlijk ook een postadres opgeven bij de Gemeente Amersfoort. Het gaat er namelijk om dat je voor de overheid bereikbaar moet zijn. Het adres mag geen postbus zijn.

Heb je al een koopwoning of een huurhuis? Dan kun je zonder verder veel te regelen dus lekker in een camper gaan wonen. Heb je nog geen eigen woning of zeg je je huur op om rond te reizen in een camper? Dan moet je eerst een postadres fiksen. Een postadres regel je bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente Amersfoort.

Tekst loopt door onder de afbeelding

foto: indebuurt Amersfoort

Toestemming

Heb je al wel een camper gekocht, maar ben je nog steeds op zoek naar een huurwoning? Dan kun je je inschrijven bij vrienden of familie. Het is wel belangrijk dat de persoon bij wie jij je inschrijft schriftelijk toestemming geeft dat jij op dat woonadres bent ingeschreven. Ook moet die persoon zorgen dat jij je post daadwerkelijk ontvangt. Via de website van de gemeente Amersfoort kun je eenvoudig een toestemmingsformulier downloaden.

Verzekeren

Het postadres kun je gebruiken om je camper te verzekeren en heb je het recht om eventuele toeslagen aan te vragen. Klinkt best ideaal: jij rijdt de vrijheid tegemoet en het enige dat je moet doen, is je inschrijven bij iemand anders. Toch werkt het in de praktijk niet zo eenvoudig. Het kan namelijk voorkomen dat de persoon bij wie je bent ingeschreven opeens veel meer belasting moet betalen of zijn eigen toeslagen worden misschien wel stopgezet. Check dit dus zeker vooraf.

Verlaat je Amersfoort om met je camper naar het buitenland te vertrekken, dan moet je er rekening mee houden dat je niet langer dan acht maanden uit Nederland weg mag zijn. Je moet je dan namelijk officieel uitschrijven bij de gemeente Amersfoort. Het gaat hier trouwens niet om een aaneengesloten verblijf van acht maanden in het buitenland. Je bent officieel al geëmigreerd als je acht van de twaalf maanden in het buitenland bent verbleven.

Grijs gebied

Ondanks dat een camper geen vast adres heeft, is het dus wel mogelijk om er permanent in te wonen. Volgens de wet mag het, zolang je een reisverzekering en een verzekering voor je camper afsluit. Een adres heb je sowieso nodig; alleen al om een camper aan te schaffen en te verzekeren. Regel je dat, dan kan je dus prima in een camper wonen.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Huisarts Amersfoort: hier kun je terecht (ook na 17.00 uur)”

Huisarts Amersfoort: hier kun je terecht (ook na 17.00 uur)

Ga naar “Amersfoort gebruikt ‘groen’ strooizout als proef”

Amersfoort gebruikt ‘groen’ strooizout als proef

Ga naar “Dat ruimt lekker op: hier in Amersfoort lever je oude elektrische apparaten in”

Dat ruimt lekker op: hier in Amersfoort lever je oude elektrische apparaten in

Aangeboden door Wecycle

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50”

CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Edet toiletpapier van € 7,49 voor € 3,99”

Edet toiletpapier van € 7,49 voor € 3,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Agenda

Ga naar “Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis”

Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis

 • Lida Meines Portretschilderijen en Schildercursussen
 • T/m 12 feb

Topper

Ga naar “Carnaval in Amersfoort”

Carnaval in Amersfoort

 • Van 18 feb t/m 21 feb