Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: vochtige doekjes door de wc spoelen?

Door Anne-Meike van den Berg 21 maart 2019

Gebruik jij billendoekjes om de billen van je baby schoon te maken? Of gebruik je ze misschien ook gewoon lekker voor je eigen derrière…? Vochtig toiletpapier geeft vaak een heerlijk fris gevoel na een grote boodschap, maar wat doe je er daarna eigenlijk mee? Net als gewoon wc-papier door het toilet spoelen, zou je denken. Maar mag dat eigenlijk wel? We zochten het voor je uit!

Vochtige doekjes zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn billendoekjes, er is vochtig toiletpapier en er zijn verfrissingsdoekjes. Sommige ruiken naar bloemetjes, andere hebben een superhippe verpakking. Wat wij willen weten: wat doe je met die doekjes nadat je ze gebruikt hebt? Mag je deze doekjes door de wc spoelen?

Nee, dat mag niet!

De meeste vochtige doekjes mag je niet door het toilet spoelen. Ze kunnen problemen veroorzaken in de riolering en bij de afvalwaterzuivering. In het ergste gevoel zit je wc verstopt ennuh, dat wil je niet… Gooi vochtige doekjes dus gewoon bij het restafval. Op de verpakking staat – als het goed is – ook aangegeven dat de doekjes niet door de toilet mogen. Je ziet dat aan een van deze symbolen:

vochtig toiletpapier

Het eerste symbool betekent dat je het product na gebruik in de prullenbak moet gooien. Het tweede symbool is vrij duidelijk: dit product mag niet door de wc.

De uitzondering die de regel bevestigt

Zoals bij elke regel zijn er ook hier een aantal uitzonderingen. Sommige vochtige doekjes mogen namelijk wél gewoon doorgespoeld worden. Het gaat hier om doekjes die voldoen aan de fabrikantentest voor doorspoelbaarheid (ja mensen, het bestaat). Een doekje voldoet hieraan als:

  • Bij normaal gebruik in het toilet, de riolering en de afvalwaterzuivering geen verstopping optreedt;
  • Het doekje veilig is en binnen een redelijke tijd oplosbaar is in het milieu.

Je herkent de vochtige doekjes die je door mag spoelen aan dit symbool:

vochtige doekjes

Bron: weetwatjedoorspoelt.nl

Lees ook:

Mag dat: kippenbotjes bij het gft-afval gooien?

Je hebt flink je best gedaan op het avondeten en er staan grote kippenpoten met stoofpeertjes en geb...

Een kapotte lasagneschaal in de glasbak gooien, mag dat?

Om gek van te worden: dit mag allemaal niét bij het plastic afval

adv.