MAG DAT: krijg je een boete als je op de stoep fietst?

Door Charella Hulsbosch 14 juni 2018

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: krijg je een boete voor fietsen op de stoep in Amersfoort?

We doen het allemaal wel eens. Even met je fiets de stoep op als je bijna thuis bent, of toch via het voetpad fietsen omdat het net even sneller is. Maar, mag dat eigenlijk wel en kun je er een boete voor krijgen? Wij vroegen het aan de politie.

Boete

Het antwoord dat we van politiewoordvoerder Bobby Markus kregen is duidelijk: “Het is niet toegestaan om op de stoep te fietsen. We hebben met zijn allen afgesproken dat je dat niet doet. Net zoals we hebben afgesproken dat mensen niet op de snelweg mogen lopen. Het gaat om veiligheid. Als je op de stoep fietst en een politieagent of bijvoorbeeld een gemeente handhaver (BOA) ziet dit, dan kun je een boete verwachten.”

Toch is het lastig om te ontdekken of fietsen op de stoep écht verboden is, want in de wet staat het nergens letterlijk.Wel staat er in Artikel 5 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens dat fietsers verplicht zijn om het fietspad te gebruiken. Als er geen fietspad is, moet je op de rijbaan fietsen. Voor het niet gebruiken van een  fietspad kun je een boete krijgen van €55,-.

Kinderfiets

Maar, hoe zit het dan met kinderfietsjes? Mogen kinderen ook niet op de stoep fietsen? “Kleine kinderen mogen wel op de stoep fietsen,” zegt Bobby Markus.”Van een kind op een driewieler kun je immers niet verwachten dat het op de weg fietsen. Dit zou simpelweg te onveilig zijn.”

Kinderen onder de 12 jaar kunnen volgens de wet sowieso geen boete krijgen. Voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar is de boete de helft (dus €27,50). Maar, als je al een grote fiets hebt, kun je toch maar beter op het fietspad gaan fietsen!

Vorige keer vroegen wij ons dit af:

zonder shirt op het terras

MAG DAT: zonder shirt aan een terrasje pakken in Amersfoort?

Als het tropisch weer wordt trekt iedereen lekker iets luchtigs aan. Sommige mensen nemen dat wel ér...

Meer over

Gemeente

adv.