Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: je lege chipszak bij het plasticafval gooien?

Door Anne-Meike van den Berg 18 april 2019

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: mag je je lege chipszak bij het plasticafval gooien? 

Omgekeerd inzamelen

Allereerst is het goed om te weten dat de gemeente Amersfoort is begonnen met ‘omgekeerd inzamelen‘, een project dat rond 2020 afgelopen moet zijn. Kort gezegd ben je voortaan zelf verantwoordelijk voor het dumpen van je afval in een ondergrondse container. Speciaal voor al je plastic afval krijg je een container voor PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) thuis. Heb je die niet, dan mag je al je plastic afval kwijt in de verzamelcontainer in de wijk.

Eerder vertelden we je al dat een pizzadoos niet in de papiercontainer mag, evenals je kassabonnetjes. De regels rondom plastic blijken net zo onduidelijk, dus we helpen je voor eens voor altijd als je weer eens met een lege chipszak in je handen staat en niet weet waar je hem laten moet.

Plastic of rest?

Want een lege zak chips is een typisch twijfelgevalletje. Elke keer (bijna dagelijks dus, haha) als we met een lege zak chips van de bank stappen, twijfelen we: moet-ie in de zak met plastic afval of bij het restafval? Spreekt voor zich, toch? Bij het plastic natuurlijk!

(tekst loopt door onder gifje) 

Chips Crying While Eating GIF - Find & Share on GIPHY

Aluminiumlaagje

Uh, nee! Dat heb je verkeerd gedacht. De lege zakken chips moeten bij het restafval. En hoezo dat dan?! Nou, bij chipszakken gaat het om plastic verpakkingen met aluminiumfolie. Kijk maar eens goed in die lege zak, dan zie je dat de binnenkant van aluminium is. En daarom moet-ie bij het restafval. Het zit namelijk zo: als er aan de binnenkant van een zak een aluminiumlaagje zit, is het folie ongeschikt voor plastic recycling.

Lekkere instinker

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld filterkoffiepakken. Aluminiumfolie als verpakking, zoals folie om thuisbezorgde maaltijden, hoort wel gewoon bij het PMD. Dat die lege chipszakken een behoorlijke instinker zijn, kunnen we toch wel stellen!

Season 1 Nbc GIF by The Good Place - Find & Share on GIPHY

Lees ook…

Mag dat: kippenbotjes bij het gft-afval gooien?

Je hebt flink je best gedaan op het avondeten en er staan grote kippenpoten met stoofpeertjes en geb...

MAG DAT: Je pizzadoos in de papierbak gooien?

Vijf dingen die je moet weten over het nieuwe afvalsysteem in Amersfoort

adv.