Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: Je afval in de kliko van de buurman gooien?

Door Melt Pels 31 maart 2020

Het is lekker weer en Amersfoort is volop bezig in de tuin. De kliko zit tot de rand toe vol en staat aan de straat, maar je hebt nog afval over. Je gooit het dus in de kliko van de buurman, die ook al aan de straat staat. Hij heeft immers toch nog ruimte over. Maar, mag dat wel?

In Amersfoort doen we op steeds meer plekken aan omgekeerd inzamelen. Gelukkig haalt de ROVA nog steeds ons afval in, ook nu de coronacrisis volop aan de gang is. Hoe erg kan het dan zijn als je de restjes van je avondeten in de kliko van de buurman gooit? Hij heeft zijn kliko al aan de weg staan, dus de kans dat hij er nog iets in wil gooien is niet zo groot toch? Aan de andere kant, is het de kliko van de buurman, niet die van jou. Wij vroegen het aan de ROVA.

Het kan zijn dat je eigen container te vol zit en dat je afval dus niet meer in je kliko past. Als je met je buren overlegd of je je afval bij hun in de kliko mag gooien, dan is dit vaak geen probleem. “Dit moet dus wel in overleg gebeuren”, schrijft Monique de Jong van de ROVA. “Elk huishouden heeft zijn eigen containers (en een aantal verzamelcontainers voor gemeenschappelijk gebruik) en moet alleen deze containers gebruiken” en zo staat het ook in de Algemene Plaatselijke Verordening.

Waarom?

Je bent zelf verantwoordelijk voor welk afval er in je container komt. Wanneer jij bijvoorbeeld iets wat niet composteerbaar is, in de groene kliko van de buurman gooit, kan hij hier een boete voor krijgen. Daarnaast is er ook nog het onderhoud aan je container. Je bent als Amersfoorter verantwoordelijk voor de hygiëne van je afval container. Wanneer de buurman zijn rotte appels in jouw kliko gooit, word je niet blij als je die nét hebt schoongemaakt.

Meer lezen?

Mag dat: boodschappen doen in Amersfoortse supermarkten zoals je altijd deed?

Weet je nog die goede oude tijd, waarin je uit je werk even de supermarkt inrende voor je dagelijkse...

Bijzonder! Woonbootbewoners in isolatie krijgen een varende serenade

Extra subsidie voor festivals in Amersfoort

Meer over

Gemeente

adv.