Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: carbidschieten in Amersfoort?

Door Carin van der Meij 24 november 2020

Dit jaar mag je in heel Nederland geen vuurwerk afsteken tijdens oud en nieuw. Er is wel een uitzondering voor F1-kindervuurwerk en carbidschieten. Alleen mag je wel carbidschieten in Amersfoort? Dit zijn de regels.

Bij carbidschieten stop je calciumcarbide (carbid) in een melkbus en dat maak je vochtig. Aan de onderkant maak je een gaatje en de opening dek je af met een bal. Daarna kan je de melkbus ontsteken en BAM! Doordat het carbid in aanraking komt met het water, ontstaat een zeer explosieve gas. Je hoort dan ook een enorme knal en de bal schiet weg. Carbidschieten is vooral een traditie in het oosten en noorden van het land.

Carbidschieten in Amersfoort

Carbidschieten mag alleen in Amersfoort tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Wil je carbidschieten, dan moet je minimaal zestien jaar en nuchter zijn. Ook moet er een nuchtere begeleider van achttien jaar of ouder zijn. Er moet voldoende bluszand zijn om eventuele brand te kunnen blussen. Het publiek moet op minimaal 25 meter van de schietopstelling gaan staan.

Melkbus of cilinder

De bus of cilinder waar je het carbid in doet, mag een inhoud van maximaal vijftig liter hebben. De bus moet ook stevig worden verankerd zodat deze niet terug kan slaan. Je mag geen gevaarlijke voorwerpen zoals melkdeksels afschieten. Gebruik bijvoorbeeld een voetbal, en zorg dat deze geen schade aan mens, dier of goed kan veroorzaken.

Omgeving

Als je gaat schieten, moet je ook rekening houden met de omgeving. Je moet tenminste 75 meter van de woningen af zijn. Ook moet je zorgen dat je minimaal driehonderd meter verwijderd bent van een zorginstelling. Carbidschieten mag dus niet in een woonwijk of straat.

Schietrichting

Je moet altijd van de dichtstbijzijnde gebouwen af schieten. De kant die je op schiet, moet minstens 75 meter vrije ruimte hebben. Schieten richting of over een openbare weg of pad is niet toegestaan. Ook moet de schietrichting afgezet en goed verlicht zijn zodat je ook na zonsondergang zeker bent dat je niet op iets of iemand richt.

Gevaarlijk

Misschien overbodig, maar toch even een keiharde disclaimer: ga niet zomaar carbidschieten. Het brengt risico’s met zich mee. Er kan vuur ontstaan als je te veel water gebruikt of de melkbus explodeert. Daarnaast is het vuurwerkverbod er niet voor niets. Het kabinet wil op deze manier voorkomen dat de zorg overbelast raakt.

Lees ook:

vuurwerkverbod in Amersfoort

Vuurwerkverbod in Amersfoort definitief: ‘Ze misbruiken het virus om een vuurwerkverbod in te voeren’

Er komt een vuurwerkverbod in heel Nederland. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven vrij...
De Hof Amersfoort

In kaart: zoveel Amersfoorters voelen zich onveilig in eigen stad

Heb jij je weleens onveilig gevoeld tijdens een stapavondje in de binnenstad van Amersfoort, in de l...

Amersfoort staat in top 5 meest aantrekkelijke woonplaatsen van Nederland

Nieuws om trots op te zijn: Amersfoort staat officieel op de vijfde plaats van de meest aantrekkelij...

Terrasje pakken? Zo zag dat eruit in de jaren negentig in Amersfoort

We zouden heel graag weer op de terrasjes zitten. Niet zo gek ook, want waar zit je nou lekkerder da...

Meer over

Gemeente

adv.