Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: bramen plukken in de Amersfoortse natuur?

Door Carin van der Meij 4 augustus 2020

Het is bramentijd en dat betekent dat de bramenstruiken weer vol hangen. In Amersfoort spotten wij flinke struiken langs de Soesterweg richting Bos Birkhoven. Mag je die bramen zomaar plukken om bijvoorbeeld verse sap of jam van te maken?

Marcel van Dun van Staatsbosbeheer geeft het antwoord. De organisatie beheert een gigantische oppervlakte van 273.000 hectare aan natuur.

Plukken op kleine schaal

“Officieel mag je niet wildplukken, dat valt onder stroperij”, vertelt de woordvoerder. Daar zit wel een grote ‘maar’ aan. Marcel: “Wel mag je voor eigen gebruik plukken. Dus niet hele manden vol. Laat wat hangen voor andere mensen en vooral ook voor de dieren.” Het antwoord is dus: ja, je mag bramen plukken. Mits je het op kleine schaal doet en het voor eigen gebruik is. Wat is dan precies kleine schaal? Staatsbosheer hanteert als uitgangspunt een hoeveelheid van 250 gram. Pluk je tóch meer bramen of verkoop je het door? Dan riskeer je een boete die kan oplopen tot €4.100,-.

Ga voorbereid op pad

Geen expert in wildplukken? Lees dan eerst de tips van de experts bij Staatsbosbeheer. Er zijn diverse giftige planten waar je misselijk of ernstig ziek van kunt worden. Wildplukken is altijd op eigen risico, dus zorg dat je voorbereid op pad gaat.

Verder lezen:

Zelf plukken? 4 x pluktuinen in de buurt van Amersfoort

Of je het nu doet met de kleintjes, een vriendin of als date: samen fruit plukken is áltijd een fees...

Gemeente Amersfoort start met het verwijderen van eikenprocessierups

Mag dat: struiken van de gemeente snoeien?

Meer over

Doen Gemeente

adv.