Hulp bij schulden in Amersfoort: deze instanties helpen je bij geldproblemen

Extra benzinekosten, hogere prijzen in de supermarkt, stijgende energierekeningen; veel Amersfoorters merken de inflatie in hun portemonnee. Sommigen krijgen misschien wel te maken met betalingsachterstanden of zelfs schulden. Jij ook? Bekijk hier waar in Amersfoort je kunt aankloppen als je krap bij kas zit.

Wel een betalingsachterstand, nog geen schulden

Niet iedereen die betalingsachterstanden heeft, heeft direct schulden. Maar het is wel belangrijk om snel een overzicht te maken van financiën, vertelt Gabriëlla Bettonvilla van het Nibud. “Het is voor de hand liggend, maar mensen vergeten vaak dat een financieel gezonde situatie start met een handig overzicht. Wat komt er per maand binnen, wat gaat eruit. Pas na het maken van een overzicht zie je verborgen uitgaven. Misschien koop je vaak koffie to go of heb je abonnementen bij een Amersfoortse sportschool die je niet gebruikt.” Vaak kun je ook een betalingsregeling treffen met een bedrijf waar je een betalingsachterstand hebt.

Op de website van Nibud staat veel info voor Amersfoorters die betalingsachterstanden hebben, maar dit (grotendeels) zelf willen oplossen. Een voorbeeld daarvan is een aflosplan dat gemaakt wordt op basis van jouw uitgaven.

Wat is het Nibud ook alweer?

Nibud staat voor ‘Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting’. Het is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum dat zich focust op huishoudfinanciën. De medewerkers van Nibud geven advies aan zowel bedrijven, overheden als inwoners zelf.

Foto: Ietse Horneman

Het Geldloket

Heb je hulp nodig bij het maken van een overzicht van je inkomsten en uitgaven? Dan kun je aankloppen bij het Geldloket. Zij helpen gratis met het maken van een plan en brengen je op de hoogte van regelingen en toeslagen van de overheid die je mogelijk nog laat liggen. Na een afspraak bij het Geldloket weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

Foto: VB Fotografie

Indebuurt033

Heb je al een betalingsachterstand? Dan kun je hulp krijgen vanuit de informatiewinkels van Indebuurt033. Daar zijn vrijwilligers die je gratis helpen met het oplossen van een beginnende betalingsachterstand. Zij kunnen helpen met het regelen van een betalingsregeling bij het bedrijf/de bedrijven waar je een achterstand hebt.

Indebuurt033

Basicweg 24 , 3821 BR Amersfoort

Nu gesloten

Meer informatie

Hulp van Stadsring51

Gaat het niet meer om kleine achterstanden, maar heb je daadwerkelijk schulden? Dan kun je als inwoner van Amersfoort en Leusden bij Stadsring51 aankloppen. Deze organisatie werkt in opdracht van de gemeente en biedt schuldhulpverlening aan.

“In een eerste gesprek kijken we naar hoe je je besteedbare inkomen kunt vergroten”, vertelt directeur Dick van Maanen van Stadsring51. “We kijken of er nog toeslagen zijn die je kunt aanvragen, of regelingen vanuit de overheid en gemeente. Denk aan een contributie voor de kindersportvereniging bijvoorbeeld.”

Signaleringsplicht

Wanneer je een betalingsachterstand hebt bij de zorgverzekeraar, huurbaas, het waternet, elektriciteitsbedrijf of gasleverancier, neemt Stadsring51 contact met jou op. Dat komt door de signaleringsplicht die gemeente Amersfoort heeft. Een hulpverlener neemt contact met jou op en bespreekt je opties om (verdere) schulden te voorkomen.

“BIj Stadsring51 helpen we mensen uit Amersfoort en Leusden met financiële problemen die zwaarder zijn dan iets waar je nog een betalingsregeling voor kunt treffen”, vertelt Dick van Maanen. “We verzorgen dan het totaalpakket voor betalingsregelingen, helpen met budgetbegeer en doen zoveel mogelijk aan preventie.”

Stadsring51 koopt ook schulden van Amersfoorters op, zodat ze hun schulden aan één bedrijf betalen in plaats van aan meerdere bedrijven. “Vervolgens kunnen we op die manier een schuldregeling treffen. Momenteel helpen wij meer dan 1000 Amersfoorters met het oplossen van hun schuldproblemen.”

Foto: Pexels

Stadsring51

Stadsring 51, 3811HN Amersfoort

Nu gesloten

Meer informatie

Juridisch loket

Ook het juridisch loket kan je helpen als je betalingsproblemen hebt. Je vindt het juridisch loket in Amersfoort aan de Van Asch van Wijckstraat 2. Het juridisch loket geeft aan alle Amersfoorters gratis advies. Je kunt elke werkdag, zonder afspraak langskomen tussen 09.00 en 17.00 uur.

Voorbeeldbrieven

Als je nog niet veel schulden hebt, maar wel wat ondersteuning kan gebruiken, kun je op de website van het juridisch loket veel informatie vinden. Hier staan onder andere voorbeeldbrieven die je naar instanties kan sturen om een betalingsregeling aan te vragen.

Foto: Google Maps

We zochten nog veel meer voor je uit…

Welke Amersfoorter verdient een mooi kerstgeschenk?

indebuurt Amersfoort is op zoek naar Amersfoorters die het verdienen om in het zonnetje gezet te worden.

Nomineren maar! Welke Amersfoorter verdient een mooi kerstgeschenk?

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Brrrrr: Gemeente Amersfoort bereidt zich voor op nog meer nachtvorst”

Brrrrr: Gemeente Amersfoort bereidt zich voor op nog meer nachtvorst

Ga naar “Het gaat slecht met de toiletvriendelijkheid in Amersfoort: zo scoort de Keistad”

Het gaat slecht met de toiletvriendelijkheid in Amersfoort: zo scoort de Keistad

Ga naar “Een nieuw stadssymbool voor Amersfoort: ‘De Amsterdamse kruisjes, maar dan voor de Keistad’”

Een nieuw stadssymbool voor Amersfoort: ‘De Amsterdamse kruisjes, maar dan voor de Keistad’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Kerstbrunch Centraal Ketelhuis”

Kerstbrunch Centraal Ketelhuis

 • Centraal Ketelhuis
 • Geldig t/m 26 december 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99”

Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Onesie € 12,99”

Onesie € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Agenda

Ga naar “De Seizoensstreekmarkten”

De Seizoensstreekmarkten

 • Winkels op Wielen
 • T/m 17 dec
Ga naar “Hooglandse Wintersferen”

Hooglandse Wintersferen

 • 16 december 2022
Ga naar “Kerstmarkt bij Brinkhorst”

Kerstmarkt bij Brinkhorst

 • Natuurboerderij De Brinkhorst
 • 21 december 2022
Ga naar “Kunstkerstmarkt in de Mannenzaal”

Kunstkerstmarkt in de Mannenzaal

 • De Mannenzaal
 • Van 23 dec t/m 24 dec
Ga naar “3FM Serious Request Amersfoort”

3FM Serious Request Amersfoort

 • Gemeente Amersfoort
 • Van 18 dec t/m 24 dec