Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het Bosbad moet gerenoveerd worden: dit zijn de twee opties

Door Melt Pels 13 januari 2021

Het Bosbad kan wel een likje verf gebruiken. Sterker nog, het kan nog wel wat meer gebruiken dan een likje verf. Het 77 jaar oude zwembad is in zo’n slechte staat dat het zonder grootschalige renovatie niet veel langer meer open kan blijven. Van scheuren in het bad tot verouderde filtersystemen… 

In 2003 werd het zwembad nog gerenoveerd. De speelheuvels die toen zijn geplaatst verzakken nu langzaam en blokkeren het zicht van de badmeesters. Het filtersysteem is verouderd en in de randen van het bad worden steeds meer scheuren zichtbaar. Kortom: tijd voor vernieuwing. Op dinsdag 12 januari werden de problemen van het Bosbad besproken in de gemeenteraad. Tijdens deze vergadering werden twee scenario’s voor de renovatie van het Bosbad voorgelegd.

Scenario 1:

In het eerste scenario wordt de coating van het volledige bad vervangen. Ondanks de nieuwe coating, zal er jaarlijks onderhoud moeten plaatsvinden om de ontstanen scheuren weer te dichten. De speeleilanden in het ondiepe deel van het bad worden vervangen door een familieglijbaan, zodat het overzicht voor de badmeesters wordt verbeterd.

Onder de grond wordt het leidingwerk hersteld en de chloor- en zuuropslag vervangen. Ook moet er in dit scenario een speciale pomp komen, die warmer water uit de grond kan pompen. De verbouwing van het zwembad zal ongeveer een jaar lang duren.

Totaalkosten voor de renovatie: € 2,4 miljoen, met jaarlijkse lasten van €748.000,-

Scenario 2:

In het tweede scenario wordt het Bosbad flink verkleind. Het ondiepe zwembad wordt verwijderd en vervangen door een spraypark, het half-diepe bad wordt gehalveerd in oppervlak. Door de halvering van het zwemwater worden de jaarlijkse kosten ook veel lager. Zo hoeft er minder water gezuiverd te worden en hoeft er minder water uit de grond gepompt te worden. Daarnaast komt er meer oppervlakte om je handdoek neer te leggen. De werkzaamheden uit scenario één worden vervolgens ook uitgevoerd en het Bosbad zal ook in dit geval een jaar lang dicht zijn.

Totaalkosten: €2,9 miljoen, met jaarlijkse lasten van €706.000,-

Duurzaamheid

Nog een suggestie die ter sprake kwam is het plaatsen van zeventig zonnepanelen. Deze wekken een deel van de energie op die het Bosbad verbruikt. Van nature is het Bosbad een onverwarmd zwembad. Door het water uit een diepere laag in de grond te halen, kan warmer water naar boven worden gepompt. Dat kost minder energie en moet het zwemwater prettiger maken om in te zwemmen.

Lees ook:

Je zwemdiploma A halen op je 66ste, de Amersfoortse Mart Drogt deed het!

Afzwemmen op je 66ste, zelf moet hij er ook wel om lachen. Mart Drogt behaalde afgelopen donderdag z...

Toch geen avondklok in Amersfoort: deze maatregelen blijven wel gelden

Kledingwinkels, kappers, scholen en bouwmarkten in Amersfoort blijven langer dicht. De lockdown word...
natuurijsbaan Rubensstraat

Het weerbericht voor Amersfoort: kunnen we binnenkort gaan schaatsen?

Het voelt eindelijk een beetje winters: We hebben al lichte vorst gehad én het woord Elfstedentocht ...

Lazy Louis vs Taco Bell: dit is de uitkomst van het gevecht om het zomerterras

Helaas gaat het ondernemen niet altijd over roosjes. Nieuwkomer Taco Bell lag in de clinch met Lazy ...

Meer over Bosbad Amersfoort ontdekken?

Bosbad Amersfoort zwembaden

GeopendHele dag

Barchman Wuytierslaan 232 , Amersfoort

Bekijk meer:zwembaden

adv.