Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Goed nieuws: Amersfoort is bijna eikenprocessierups-vrij

Door Melt Pels 10 juli 2020

Als we wethouder Kees Kraanen moeten geloven, is Amersfoort bijna eikenrups-vrij. In de 23.000 eikenbomen zijn in totaal 7.300 nesten gevonden en op nog een paar na allemaal weggehaald.

Het ging niet zonder slag of stoot. De wethouder heeft besloten om een biologisch bestrijdingsmiddel Xentari in te zetten tegen de rupsen. Het middel is omstreden omdat het niet alleen de eikenprocessierups doodt, maar alle rupsen die van de bespoten bladeren eten.

“We hebben beloofd Xentari alleen toe te passen op plekken waar de plaagdruk extreem hoog was en waar het de natuur niet onevenredig zou schaden”, vertelt de wethouder in het AD. Slechts drie procent van de bomen zijn besproeid met het middel.

Vorig jaar

Vorig jaar zag de plaag er heel anders uit. De bestrijding van de rups heeft volgens de wethouder vorig jaar vier ton gekost. Ondanks de inspanningen van de gemeente hadden toch nog veel Amersfoorters last van de jeukende rups. “Dit nooit meer, heb ik toen gezegd”, vertelt de wethouder. “Vorig jaar hadden we op dit moment al 500 klachten binnen op het stadhuis, nu zijn we nog geen 200 keer gebeld.”

Nieuwe plaag

De ene plaag is nog niet weg, of de volgende komt alweer opzetten. Deze keer komt de plaag uit de hoek van de planten. De Japanse duizendknoop is een onkruid met meterslange wortels dat fietspaden, asfalt en complete bruggen kan slopen. Hier is de gemeente nu druk mee bezig om een oplossing voor te bedenken.

Lees ook:

Toen de voorloper van de eikenprocessierups onze aardappelen opvrat: de coloradokever

Waar iedereen nu de kriebels krijgt van de eikenprocessierups, hadden we tussen 1935 en 1950 een and...

Dit moet je doen als je de eikenprocessierups spot in Amersfoort

Je hebt ze vast al gespot: bomen 'ingepakt' in dikke witte lagen. Als je dat ziet, weet je dat de ei...

Föhn als wapen tegen jeuk processierups, wij testen het uit! [VIDEO]

Ben jij ook ‘gepakt’ door de eikenprocessierups? Onlangs schreven we hoe je mogelijk van de jeuk en ...

Meer over

Gemeente

adv.