Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Feiten en cijfers: zoveel Amersfoorters leven in armoede

Door Janine Guijt 19 september 2019

In 2017 leefden er bijna 939 duizend Nederlanders in armoede. Dat is ongeveer 5,7 procent van de bevolking, zo meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hoe zit dat in Amersfoort?

Dat klinkt als een grote groep mensen. Gelukkig hebben we ook goed nieuws: het aantal armen nam in de afgelopen jaren door de aantrekkende economie wel af. In 2013 waren er namelijk nog ruim 1,2 miljoen armen in Nederland.

Wanneer leef je in armoede?

Volgens het planbureau leeft een persoon of gezin in armoede wanneer het inkomen niet voldoende is voor het ‘niet-veel-maar-toereikendcriterium’. Dit criterium is gebaseerd op de minimale kosten van wonen, voeding, kleding en verzekeringen, een klein bedrag voor ontspanning en nog een budget voor sociale activiteiten. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld een lidmaatschap van een sportvereniging of een korte vakantie. In 2017 lag het criterium voor een alleenstaande op een budget van 1135 euro per maand.

Hoe zit het in Amersfoort?

In de gemeente Amersfoort leefden in 2017 in totaal 7581 mensen in armoede. Dat is 5 procent van het totale aantal inwoners. Binnen deze categorie ontvingen 1866 Amersfoorters een uitkering. Dat is 16,7% procent van het totale aantal bewoners. Verder waren er 678 gepensioneerden, 2471 kinderen, 742 zelfstandigen en 933 werknemers en ambtenaren die in armoede leefden.

In het kaartje hieronder, kun je zien hoe het zit met de cijfers in andere Nederlandse gemeenten.

Welke andere Nederlandse steden vallen op?

In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag wonen zowel absoluut als relatief de meeste mensen in armoede. In deze steden leeft meer dan één-tiende van de bevolking onder het door het  criterium. Armoede onder kinderen komt relatief vaak voor in Rotterdam: meer dan zestien procent van de kinderen leeft er onder de door het SCP vastgestelde grens. Mensen in loondienst die in armoede leven komen gemiddeld vaker voor in Amsterdam en Maastricht.

Lees ook:

 

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.