Dit is de (voorlopige) uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen: D66 grootste partij in Amersfoort

Door Charella Hulsbosch 22 maart 2018

Het rode potlood is alweer opgeborgen en de stemmen zijn geteld, de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Amersfoort is binnen. 

Update: Er komt een hertelling van de stemmen. Meer daarover lees je hier: 

hertelling

Even wachten nog: stemmen verkiezingen worden opnieuw geteld

Het is vrijdag en we hadden je beloofd met de definitieve uitslag van de verkiezingen te komen. Maar...

In de Observant werd de voorlopige uitslag gepresenteerd (vrijdag weten we de definitieve uitslag). Maar de burgemeester liet ons niet gaan voor we een laatste inzicht kregen mét daarbij de restzetels. De uitslag inclusief restzetels zou dan, onder voorbehoud van wijzigingen, als volgt zijn:

D66: 6 zetels (inclusief 1 restzetel).

VVD: 6 zetels (inclusief 1 restzetel).

ChristenUnie: 4 zetels (inclusief 1 restzetel).

SP: 3 zetels (inclusief 1 restzetel).

PvdA: 2 zetels.

CDA: 6 zetels (inclusief 1 restzetel).

GroenLinks: 6 zetels (inclusief 1 restzetel).

BPA: 2 zetels.

Amersfoort2014: 3 zetels (inclusief 1 restzetel).

DENK: 1 zetel.

De afgelopen vier jaar

Hoe was het de afgelopen vier jaar? De Amersfoortse gemeenteraad bestond uit 11 fracties en 39 leden in de volgende samenstelling: D66 (9 zetels), ChristenUnie (5), CDA (5), VVD (4), SP (4), PvdA (4), GroenLinks (3), Actief (voorheen OPA) (2), Burger Partij Amersfoort (1), Amersfoort2014 (1), Groep el-Messaoudi (1). Nieuwkomers dit jaar op de kieslijsten zijn Actief, SGP, DENK, Vrede en Recht en Blanco lijst van de heer Chel.

Referendum

Naast de gemeenteraadsverkiezing konden we een stem uitbrengen voor het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) 2017. Van de kiesgerechtigden was 51,6% tegen het referendum en 43,6% voor. 4,5% heeft blanco gestemd en 0,3% was ongeldig.

Definitieve uitslag

De definitieve einduitslag wordt vrijdag 23 maart om 10.00 uur vastgesteld in het Centraal Stembureau in het stadhuis van Amersfoort door de burgemeester Lucas Bolsius. Via www.amersfoort.nl/verkiezingen zijn vrijdagmiddag de uitslagen per stembureau en kandidaat online beschikbaar.

Meer over

Gemeente

adv.