Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Amersfoortse gemeenteraad vergadert in razend tempo

Door Juliette Schmitt 25 maart 2020

Heel snel stemmen en heel snel afhameren. Dat gebeurde er afgelopen dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Amersfoort. Burgemeester Bolsius is voorzitter van de gemeenteraad en hamert er dinsdagavond in een razend tempo 15 besluiten doorheen. Volgens de Amersfoortse burgemeester zijn de besluiten te belangrijk om te blijven liggen. 

De vergadering van dinsdagavond – 24 maart 2020 – gaat de boeken in als de kortste raadsvergadering aller tijden, met een totale vergadertijd van 11 minuten en 46 seconden, werden besluiten in minder dan een minuut per stuk aangenomen. Lucas Bolsius zei daar aan het begin van de raadsvergadering het volgende over: “We moeten verder kijken dan deze crisis, en zorgen dat er ook in de toekomst woningen kunnen worden gebouwd en wegen kunnen worden aangelegd.”

En al die besluiten moeten ter plekke genomen worden. In de gemeentewet is het (nog) niet mogelijk om via de telefoon of via bijvoorbeeld Skype te stemmen.

Supersnel en zonder publiek

Vanwege de coronacrisis is al eerder besloten dat er zo snel mogelijk wordt vergaderd, zonder publiek, met zo weinig mogelijk onderwerpen op de agenda en met zo min mogelijk personeel in de zaal. Want de vergaderingen afgelasten is niet altijd mogelijk, omdat sommige besluiten niet kunnen wachten. Afgelopen dinsdag was zo’n vergadering met belangrijke besluiten. De besluiten werden genomen en alle raadsleden zaten lekker ver bij elkaar vandaan.

Niet gelukkig

Lang niet alle raadsleden zijn er blij mee dat de raadsvergaderingen doorgaan. Verschillende partijen mijden het stadhuis of hebben geuit dat zij het onverantwoord vinden dat de vergaderingen doorgaan. Wethouders volgen de vergadering vanuit een andere ruimte via een live-stream en ook de pers logt nu in via de computer.

Besluiten voor de woningmarkt

Tijdens de bizarre raadsvergadering nam de gemeenteraad besluiten over de Amersfoortse woningmarkt. Zo werd er officieel ingestemd met de bouw van 170 woningen aan de Amsterdamseweg en mag bedrijventerrein de Hoef officieel worden omgetoverd tot woon- en werkgebied.

Lees meer:

Gemeentehuis in Amersfoort vooralsnog gewoon open

Als je vragen hebt over de burgerzaken in Amersfoort, dan kun je gewoon terecht bij één van de loket...

Hoera! Amersfoort krijgt er 165 nieuwbouwappartementen bij

Denk mee! Hoe zie jij het nieuwe stadhuis in Amersfoort voor je?

Met 1300 nieuwe woningen ondergaat stationsgebied De Hoef West een bijzondere transformatie

Het is definitief: er komen 440 nieuwe woningen op locatie Podium

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.