Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoort behoort tot de toiletvriendelijkste gemeenten, maar waar vinden we die WC’s dan?

Door Juliette Schmitt 21 november 2019

Op 19 november was het Wereld Toilet Dag. Precies op deze specifieke dag haalde Amersfoort het landelijke nieuws. Wij blijken namelijk één van de drie toiletvriendelijkste gemeenten van Nederland te zijn. Huh? We hadden toch laatst een oproepje geplaatst waarin jullie konden aangeven wat er beter kon? Laat daar nu net het tekort aan openbare toiletten in de top vijf zijn beland. Wij zochten voor jullie uit waarom we dan wél toiletvriendelijk zijn.

Wat is Wereld Toilet Dag?

Het klinkt als een leuke grap, Wereld Toilet Dag, maar de achterliggende gedachte van deze dag is eigenlijk helemaal niet zo grappig. Er wordt met dank aan deze dag namelijk aandacht gevraagd voor het tekort aan openbare toiletten. Een belangrijk punt, bleek ook uit onze ‘wat kan er beter in Amersfoort’ oproep. Volgens de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) zijn er veel openbare toiletten bijgekomen, maar is er nog wel een flink tekort.

Hoe komt Amersfoort aan het predicaat: toiletvriendelijk?

Voor ons was het antwoord op deze vraag even zoeken, juist omdat wij het gevoel hebben dat er maar heel weinig openbare toiletten in het centrum aanwezig zijn. De MLDS deed samen met de makers van de app HogeNood (de grootste database van toiletten in Nederland) onderzoek naar de meest toiletvriendelijke gemeente. De vijftig grootste gemeenten van Nederland werden onderzocht. Als gemeente blijk je hoger te scoren als je actief beleid voert. En dat is volgens de MLDS precies wat de gemeente Amersfoort doet. Soms zijn het vrijwilligers die aandacht vragen voor de vindbaarheid van openbare wc’s. Maar het kan ook zijn dat er via de gemeenteraad een motie wordt aangenomen en er meer geld wordt vrijgemaakt voor openbare toiletten, geeft de MLDS aan.

Iedere 500 meter een toilet

Juist voor mensen met een darm- of een blaasprobleem is het belangrijk om snel naar de wc te kunnen. Op de website van de MLDS, lezen we dat de norm één toilet per 500 meter is. Deze berekening komt tot stand, omdat patiënten met een darm-of blaasziekte binnen vijf minuten een toilet moeten vinden, anders is de kans dat het misgaat behoorlijk groot! “Daarom zou er in stadscentra en in verblijfsgebieden als parken om de 500 meter een toegankelijk toilet moeten zijn. Omdat we nog niet kunnen meten of een gemeente aan de toiletnorm voldoet hebben we in de ranglijst gekeken naar hoeveel inwoners één toilet moet delen: hoe minder inwoners per toilet, hoe hoger een gemeente in de ranglijst staat”, schrijft de MLDS op de website. En daar scoren wij Amersfoorters dus de tweede plaats mee.

Waar vind je dan die opengestelde toiletten?

Als er dan wel voldoende opengestelde toiletten zijn, waar vinden we ze dan? Deze vraag is met behulp van de HogeNood app iets makkelijker uit te leggen. Met de HogeNood app vind je namelijk direct het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet, met je smartphone. Ideaal dus, als je een dagje aan het winkelen bent en hoge nood hebt. De app laat je de route naar het toilet zien én geeft de voorzieningen van het toilet weer. Zo kun je bijvoorbeeld zien of het door jou gevonden toilet rolstoel-toegankelijk is en of er een babyverschoonplek is.

afbeelding: Google Maps (alle groene punten zijn toegankelijke toiletten)

Als we naar het kaartje op de website van HogeNood kijken, zien we inderdaad een mooie score voor Amersfoort. Maar hoe komen we nou ineens aan zoveel toegankelijke toiletten? Via de website van HogeNood kun je geheel gratis een toilet aanmelden. Er zijn zelfs verschillende pakketten beschikbaar. Inzoomend op het kaartje zien we dat er in onze gemeente enorm veel toiletten zijn aangemeld.

afbeelding: Google Maps (aangemelde toegankelijke toiletten in het centrum van Amersfoort)

Oké zou je zeggen, dat is perfect! Alleen hoe werkt dat dan met betalen voor een toiletbezoekje? Volgens de MLDS is het begrijpelijk dat ondernemers een bijdrage vragen voor een bezoek aan hun toilet. Maar volgens de stichting wijst onderzoek uit dat je omzet omhoog gaat als je géén vergoeding vraagt. Om de simpele reden dat je een aantrekkelijkere horecaonderneming bent, of een prettiger winkelgebied. En dat zorgt dan weer voor meer klandizie en dus meer omzet.

Lees meer:

All the single ladies (and men): je kunt gaan speeddaten op het ijs bij WinterparadIJS

Heerst er al een tijd ijzige stilte in jouw liefdesleven? Staat jouw hart in de kou? Dan hebben wij ...

Bij deze restaurants in Amersfoort kun je aanschuiven voor de kerstbrunch

Ga mee op de Sint Speurvaart

Meer over

Gemeente

adv.