10 x onmogelijke straatnamen in Amersfoort

‘Hoe zei je?’ Niet iedereen woont in de Bergstraat of aan de Soesterweg. Er zijn genoeg mensen die hun straatnaam drie keer moeten zeggen, als iemand ze vraagt waar ze wonen. We feel you! We hebben een paar onmogelijke Amersfoortse straatnamen voor je gevonden. Of, nou ja, onmogelijk… Ze zijn op zijn hoogst ‘bijzonder’ te noemen, zullen we maar zeggen.

Ben jij zelf ‘slachtoffer’ van een moeilijk uit te spreken straatnaam? Of heb jij een wel heel bijzondere straatnaam gevonden? Laat het onze redactie vooral weten! 

Bernulfusstraat

Foto: Google Maps

Bernulfus wat? Beter gevraagd; wie? Bernulfus wordt ook wel Bernold genoemd. Van 1027 tot 1054 was hij de bisschop van Utrecht en regeerde vanuit het klooster dat gebouwd was op de Heiligenberg. Op 19 juli 1054 stierf Bernulfus in Utrecht en de monniken van het klooster verhuisden van de Heiligenberg naar Utrecht. Nu vinden we de Bernulfusstraat in het Vermeerkwartier in Amersfoort.

Celzusterenstraat

Foto: Google Maps

Celzusters hielden zich bezig met de zorg voor pestlijders. Zij vestigden zich in 1479 in Amersfoort, in het Sint Ursula-klooster. Dit klooster kennen wij nu als de Mariënhof. Sinds 1547 verbleven de nonnen in het Hofje van de stichting ‘De Armen de Poth‘. (bron: archief Eemland)

De Celzusterenstraat is tegenwoordig een gewild straatje om te wonen, omdat de straat in het centrum ligt, de huisjes heel schattig zijn en allemaal een stadstuintje hebben, waar je heerlijk van de zon kunt genieten.

De Mui

Foto: Google Maps

De straat de Mui vinden we terug in Kattenbroek. En ondanks dat de naam niet al te moeilijk is om uit te spreken, vonden wij het toch een hele bijzondere naam. Wat blijkt; een mui is de algemene benaming voor een watergang die buitendijks ontstaat door de afvoer van zeewater. Ehhh… eigenlijk dus stromend water dat niet rechtstreeks in contact staat met de zee. Het is een dieper gedeelte dwars op de kustlijn tussen twee zandbanken in. Het water dat hierin staat, stroomt bij eb en vloed richting deze diepere gedeeltes. Hierdoor ontstaat een krachtige stroming richting zee.

De Savornin Lohmanlaan

Google Maps

Grote kans dat mensen die in deze straat wonen, de naam al vaak hebben gespeld. En nog een leuk weetje; Savornin Lohman is enkel een achternaam. De man in kwestie, waar deze Amersfoortse straat naar vernoemd is, werd door zijn ouders namelijk Alexander Frederik genoemd. Samen met zijn achternaam werd dat dus Alexander Frederik de Savornin Lohman. De mensen in deze straat zijn vast blij dat de straatnaam alleen uit zijn achternaam bestaat. Alexander was een Nederlands staatsman. Hij werd in 1873 geboren in Groningen en overleed in 1924 in Den Haag. Met Amersfoort had de man in kwestie dus eigenlijk helemaal niks te maken.

Dreyershofje

Foto: Google Maps

Het spellen en uitspreken van deze straatnaam kan nog wel eens voor problemen zorgen. Maar eerlijk is eerlijk; dit Amersfoortse hofje is echt een plaatje om te zien. De huizen op het hofje werden gebouwd tussen 1936 en 1937. Het hofje werd vernoemd naar de achttiende-eeuwse tabakshandelaar Turbanus Emanuel Dreyer en zijn zoon Maurits. Vader en zoon bezaten beiden grond in dit gebied.

Prattenburgseberg

Foto: Google Maps

Hoe lastig deze straatnaam ook uit te spreken is; de uitleg is een stuk eenvoudiger. De straatnaam is namelijk vernoemd naar een 51 meter hoge heuvel die vlakbij Veenendaal ligt en de Prattenburgseberg heet.

Jerolimodreef

Foto: Google Maps

Deze straat is vernoemd naar een personage uit een toneelstuk van de Nederlandse dichter en toneelschrijver Gerbrand Adriaenszoon Bredero. Het stuk heeft de naam ‘Spaanschen Brabander’ en is een blijspel (een komedie) uit het jaar 1617. Jerolimo Rodrigo is de hoofdrolspeler in de komedie van Bredero.

Kokjesbongerd

Foto: Goole Maps

De naam is al net zo interessant als de afkomst. Onder het mom van ‘hoe kom je erop’ vonden we de straatnaam Kokjesbongerd. Sommigen van jullie hebben vast weleens gegniffeld toen ze deze straatnaam voor het eerst hoorden. Wij ook, moeten we eerlijk bekennen. Wel achterhaalden wij met behulp van Archief Eemland waar deze bijzondere straatnaam vandaan komt. De naam is eigenlijk al honderden jaren oud en stamt af van een boerderij die ooit op deze plek stond. De hoeve heette Collant en de geschiedenis van de boerderij gaat terug tot in de veertiende eeuw. Rond 1700 werd Gijsbert Cocq de eigenaar van het stuk land en sindsdien werd het huis met de bijbehorende gronden naar hem vernoemd en stond de grond in de Amersfoorste volksmond bekend als ‘Cockjens Bogaert’, met een klein beetje fantasie maken we daar in de huidige tijd gewoon Kokjesbongerd van.

Kamerlingh Onnesstraat

Foto: Google Maps

Deze straatnaam is vooral lang en ook bij deze naam vermoeden wij dat aanwonenden hem vaak moeten spellen. De straat ontleent zijn naam aan Heike Kamerlingh Onnes. Hij was natuurkundige en Nobelprijswinnaar. Op 10 juli 1908 slaagde Kamerlingh Onnes er als eerste in om helium bij een temperatuur van −269 °C vloeibaar te maken. Er schuilt dus een heel bijzonder persoon achter de ingewikkelde naam!

Slieten

Foto: Google Maps

Geen slierten, maar slieten; dat is de naam van deze straat in Amersfoort. De naam heeft wel iets te maken met slierten, want slieten zijn namelijk hele lange, dunne, rechte boomstammen die mensen vroeger boven ‘de deel’ (het gedeelte waar het vee stond) in oude boerderijen gebruikten. Boeren gebruikten de dunne boomstammen als fundering van de stallen, die aan het woongedeelte van het woongedeelte grensde.

Verder lezen: 

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Lekker samen spelen: dit is er in Amersfoort te doen tijdens de Buitenspeeldag”

Lekker samen spelen: dit is er in Amersfoort te doen tijdens de Buitenspeeldag

Ga naar “Mysterie opgelost: daarom mag je met een drone wel vliegen boven Amersfoort”

Mysterie opgelost: daarom mag je met een drone wel vliegen boven Amersfoort

drone amersfoort
Ga naar “Huh? Hoezo is Amersfoort officieel geen stad?”

Huh? Hoezo is Amersfoort officieel geen stad?

In onze gids

Agenda

Ga naar “De Seizoensstreekmarkten”

De Seizoensstreekmarkten

 • Winkels op Wielen
 • T/m 16 dec
Ga naar “Marathon Amersfoort”

Marathon Amersfoort

 • 11 juni 2023
Ga naar “Obstaclerun”

Obstaclerun

 • 2 juli 2023
Ga naar “Kerstmannenloop 2023”

Kerstmannenloop 2023

 • 15 december 2023
Ga naar “Meewindkoers 2023”

Meewindkoers 2023

 • 8 oktober 2023

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50”

PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “alle bh’s”

alle bh’s

 • HEMA
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Wagner Big city pizza’s van € 7,98 voor € 3,99”

Wagner Big city pizza’s van € 7,98 voor € 3,99

 • PLUS
 • Geldig t/m 10 juni 2023
Ga naar “Nederlandse Aardbeien of frambozen van € 2,99 voor € 2,49”

Nederlandse Aardbeien of frambozen van € 2,99 voor € 2,49

 • PLUS
 • Geldig t/m 10 juni 2023