Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Verborgen parel: in dit restaurant kun je heerlijk eten en bijna niemand uit Amersfoort die dat weet

Aangeboden door Leerhotel Het Klooster 1 juli 2020

Net buiten het centrum van Amersfoort vind je een bijzonder rijksmonument. Het is een gebouw met een interessante geschiedenis. Wat veel belangrijker is, is dat de monniken en kruisheren die er woonden in 1999 zijn vertrokken en dat er sindsdien een hotel met een restaurant in het pand huist. En dat hotel is veel meer dan alleen maar een hotel.

Veel Amersfoorters weten wel dat er aan de Daam Fokkemalaan in Amersfoort een gigantisch klooster staat. Wat veel Amersfoorters niet weten is dat je hier heerlijk culinair kunt genieten voor een hele goede prijs. Tijd voor indebuurt Amersfoort om de proef op de som te nemen.

Een hartelijk ontvangst

Bij de receptie worden we hartelijk ontvangen en doorverwezen naar het restaurant. Omdat het een heerlijke warme avond is, mogen we plaatsnemen in de kloostertuin. Een aantal tafeltjes is al bezet. De sfeer is gemoedelijk en in de hoek van de tuin brandt de barbecue. Brian, Gijs en Maud zijn vanavond de gastheren en vrouw in de bediening. Allemaal zijn zij leerlingen van het MBO Amersfoort. Binnen het leerhotel worden zij klaargestoomd voor een toekomstige carrière in de horeca. Natuurlijk wordt niet van de studenten verwacht dat ze alles alleen doen en daarom worden zij ondersteund door de vrolijke instructrice Cindy Rampersad. “Het is een hele fijne plek om te werken. We werken nog steeds elke dag met echte horecagasten en begeleiden ondertussen studenten. Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat de leerlingen overal in de stad werken. Ik kan dus geen horecazaak in de binnenstad binnenlopen, waar ik niet wordt herkend”, vertelt Cindy lachend.

“Welkom, ik ga jullie voor naar de kloostertuin”, vertelt Brian. Hij is derdejaars student van Leerhotel het Klooster en heeft er duidelijk zin in vanavond. Met een grap her en der en een glimlach van oor tot oor brengt hij de restaurantgasten naar hun tafeltjes. Maud, eerstejaars student, vraagt of we wat willen drinken en legt uit dat we vanavond kennismaken met een Zuid-Afrikaanse braai. Het vuur van de barbecue is flink opgestookt en over het menu is goed nagedacht. Een gewone barbecue hoeven we vanavond niet te verwachten.

Tekst loopt door onder de foto’s 

Foto: indebuurt Amersfoort
Foto: indebuurt Amersfoort

Gebakken door de chefs

De twee leerling-koks Dijon en Hesse staan flink te bakken. Vanavond staan onder andere verschillende bereidingen van lamsvlees, vegetarische gerechten en diverse vissoorten op het menu. En alles wordt door het keukenteam speciaal voor de gasten bereidt.

Dijon volgt de koksopleiding binnen het Leerhotel. Af en toe moet hij zijn ogen even dichtknijpen tegen de rook en de warmte die vanaf de grillplaat zijn kant op worden geblazen. Hij zit in zijn eerste jaar. “Ik vind heel veel dingen aan de opleiding leuk. Ik leer veel. Maar deze Zuid-Afrikaanse braai is toch net even wat anders. De sfeer is heel gemoedelijk en lekker los, omdat iedereen even komt kijken wat we aan het maken zijn”, vertelt Dijon.

Vanwege het coronavirus is er geen barbecuebuffet. Alle gasten geven bij de chefs aan wat ze willen eten en gaan weer terug naar hun eigen tafel. Zodra het vlees klaar is brengen de studenten of de instructeurs het eten bij je aan tafel. “Voor sommige studenten is dat nog best wel spannend. Ze zijn niet gewend om in een open keuken te werken en nu hebben ze interactie met de gasten. Het is voor ons heel leuk om te zien dat ze daar wel in groeien”, vertelt instructeur en chefkok Martijn van Eldert.

Tekst loopt door onder de foto’s 

Foto: indebuurt Amersfoort
Foto: indebuurt Amersfoort
Foto: indebuurt Amersfoort
Foto: indebuurt Amersfoort
Foto: indebuurt Amersfoortt
Foto: indebuurt Amersfoortt
Foto: indebuurt Amersfoortt
Foto: indebuurt Amersfoortt

Een rondleiding als toetje

Als derde gang krijgen we een uitgebreid dessert met een rabarbertaartje en ijs. Ook het dessert is een culinair hoogstandje waarvan je proeft dat er met liefde aan is gewerkt. Als kers op de taart geeft student Brian ons na het diner een rondleiding. We volgen hem vanuit de kloostertuin, naar alle mooie plekken die het monumentale gebouw te bieden heeft. Samen lopen we door de gangen van het Klooster en dalen de trap af naar de crypte onder de grote kerkzaal. Tijdens de rondleiding vertelt Brian honderduit. “Eigenlijk vind ik heel veel dingen aan de opleiding leuk, maar het leukste vind ik het gastheerschap in het restaurant. Vorig jaar ben ik een aantal weken restaurantmanager geweest, hier in het restaurant. Dat was een ontzettend leuke ervaring en het ging mij ook nog eens goed af.”

Beneden staan we in de crypte. Het is er een stuk koeler dan boven. Buiten is het drukkend warm. “Ik denk wel dat het door de temperatuur komt, dat ze er voor hebben gekozen om hier de overleden monniken op te baren”, vertelt hij. In de ruimte is niet veel te beleven, sinds de laatste monniken het klooster hebben verlaten.

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: indebuurt Amersfoort (Brian bij de receptie)

Elke maand een ander menu

Als Amersfoorter kun jij heerlijk dineren in het restaurant van Leerhotel het Klooster. Je hoeft er niet voor te overnachten. Elke maand bedenken de chefs een gloednieuw culinair menu. Of je nu kiest voor drie-, vier, – of vijf gangen: de chefs en de studenten doen er alles aan om jou in de watten te leggen. De plek is bijzonder en veel meer dan een hotel. Wil jij zelf eens gaan eten in deze verborgen parel van Amersfoort? Kijk voor meer informatie op de website van het Leerhotel, of reserveer direct.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Leerhotel Het Klooster. Meer over Leerhotel Het Klooster ontdekken?

Leerhotel Het Klooster restaurants en horeca

Geopend07:00 - 23:00

Daam Fockemalaan 10, Amersfoort

Bekijk meer:restaurants en horeca

Verder lezen: 

Breaking: dit zijn de vier Amersfoortse chefs die de horecawereld op z’n kop gaan zetten

Fier is het Belgische woord voor trots, en trots is pandbewaarder Pieter Aalbers zeker. In de maande...

De Hollandse Nieuwe is beter dan ooit en wij mochten hem proeven

Eten bij: Thais restaurant HOT op de Hof in Amersfoort

adv.