Pannenkoeken van Den Potsenmaeker: ‘Soms moet je jezelf verwennen’

Aangeboden door Pannekoekenhuys Den Potsenmaeker 12 januari 2018

Toen Michel van Loen als achttienjarige bij pannenkoekenhuis Den Potsenmaeker begon, moest hij geregeld zijn aangebrande pannenkoeken weggooien. “Het duurt gerust twee maanden voordat je snel genoeg bent om vier pannen tegelijk in de gaten te houden.”

Twee avonden per week bakte Michel bezig pannenkoeken in het ‘verstopte’ pannenkoekenhuis op de Groenmarkt. “Het was een bijbaantje naast mijn studie economie. Toen ik daarmee klaar was vroegen ze of ik een jaar fulltime wilde komen werken. Dat werden er vier.” Michel had het dusdanig naar zijn zin, dat hij de kans om op zijn 24e het restaurant over te nemen met beide handen aangreep. “Ik heb er nog steeds geen spijt van.”

Pannenkoekenzondes

Na zoveel jaren met pannenkoeken te hebben gewerkt, heeft Michel een paar gouden regels. “Kant-en-klare pannenkoeken snap ik echt niet, dat ga ik niet eens proberen. En je moet ze vers uitserveren. Pannenkoeken die je op elkaar stapelt, dat wordt een kleffe boel.” En hoe lekker de pannenkoeken van Den Potsenmaeker ook mogen zijn, na een paar pannenkoeken moet je gewoon stoppen met eten. “Ik heb ooit een gast zeven belegde pannenkoeken weg zien werken. Dat moet je niet willen proberen.”

Hecht team

Niet alleen Michel is nooit meer uit de zaak verdwenen, dat geldt eigenlijk voor hele team. “Ik wil iedereen het gevoel geven dat ze in hun eigen zaak rondlopen. Sommige medewerkers hebben allang een fulltime baan, maar staan nog steeds een avondje in de week hier pannenkoeken te bakken omdat ze het tijdens hun studie zo leuk vonden.” En zo’n hecht team heb je ook wel nodig met alle nevenactiviteiten van het pannenkoekenhuis. “We trekken het hele land door om pannenkoeken te bakken op festivals en dergelijke. Dat is voor de crew ook hartstikke leuk. Dan boeken we een hotel en dat is ontzettend gezellig.”

Klassiekers van Den Potsenmaeker

De echte klassiekers blijven natuurlijk pannenkoeken met spek en kaas, maar als het aan Michel ligt, bestel je ook eens een pannenkoek met kip kerrie. “De Groenmarktpannenkoek loopt ook erg goed, met spek, ui, champignons en shaslicksaus.” En voor wie dacht dat een pannenkoek niet paste binnen de ‘goede voornemensdiëten’, heeft Michel goed nieuws. “Zo vet zijn pannenkoeken niet. Als je een stukje vlees bakt, gaat er meer olie in de pan. En soms moet je jezelf ook gewoon blijven verwennen.”

Pannekoekenhuys Den Potsenmaeker restaurants en horeca

nu gesloten17:00 - 20:00

Groenmarkt 6, Amersfoort

Bekijk meer:restaurants en horeca