Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Luc Jagtenberg: ‘Als je graag wil, dan leren ze je in het Bergpaviljoen alles’

Aangeboden door Bergpaviljoen Bistronomique & Bar 8 januari 2020

Luc Jagtenberg (21) werkt drie jaar voor het Bergpaviljoen. “Ik kwam hier binnen met heel weinig ervaring en scheet de eerste drie weken behoorlijk in mijn broek. Nu heb ik het ontzettend naar mijn zin op mijn werk en in het team. Als je hier binnenkomt en je staat er voor open om wat te leren, dan helpen ze je met alles”, vertelt Luc.

Drie jaar geleden begon het avontuur voor Luc in de horeca. En niet zomaar in de eerste de beste gelegenheid; hij werd aangenomen in het Bergpaviljoen Bistronomique & Bar. “Mijn ouders hebben hier hun trouwfeest gegeven. We woonden toen in de buurt. Ik kwam de vacature tegen en heb een brief geschreven. Al snel mocht ik langskomen voor een kop koffie. Het gesprek met Ed van den Bor (een van de eigenaren van Bergpaviljoen Bistronomique & Bar) was vooral heel leuk. Hij pikte er snel uit dat ik geen ervaring had, maar wel graag wilde leren en gastvrijheid heel belangrijk vond. Ik was ambitieus genoeg en net 18 geworden. Opeens mocht ik snel beginnen.”

Spannend werk

“Helemaal in het begin was alles best wel spannend. De gasten die hier komen, hebben toch bepaalde verwachtingen en daar moet je als gastheer ook aan voldoen. Iedereen rende voor mijn gevoel een beetje om mij heen. Ze hadden gewoon veel meer ervaring. Ik mocht beginnen met water en brood brengen. Al snel leerde ik meer, omdat ik ook veel inzet toonde en ambitieus was. De eerste drie weken had ik wat tijd nodig om te ontdooien, daarna ging het snel. Ik maakte grapjes met de gasten. En dat beviel goed. Uiteindelijk ben ik hier om hen een fantastische avond te bezorgen en dan maakt het voor een gast niet uit of mijn stropdas niet perfect recht zit”, zegt Luc lachend.

Veel leren

“Je leert hier echt van alles, waar je de rest van je leven iets aan hebt. Alle collega’s helpen je graag en we zijn een heel hecht team geworden. Eigenlijk zijn we één grote vriendengroep. We gaan naast het werk veel samen uit en we delen onze passie voor eten en drinken. In het begin loop je nog geen eigen tafels. Je draait mee met een ervaren collega en die leert je de fijne kneepjes van het vak. Je begint rustig en krijgt langzamerhand steeds meer verantwoordelijkheid. Na een poosje kreeg ik de magische woorden te horen: ‘nu kan je wel wat meer zelf doen’. En vanaf toen ben ik heel veel gaan leren en leer ik nog iedere dag.”

Grapjes

Natuurlijk hebben de gasten hier hoge verwachtingen, maar na de verbouwing trekken we ook een breder en nieuw publiek. Dat is erg leuk, want mensen weten ons steeds meer te vinden voor bijvoorbeeld een lekker biertje en een bitterbal. Dat past ook goed bij mij, want ik ben eigenlijk best een lolbroek. Ik heb geleerd om mijn persoonlijkheid in mijn werk te leggen en daar past best hier en daar een grapje bij. De positieve sfeer die hier in het team heerst, brengen wij over op de gasten. Het is natuurlijk ontzettend fijn om daar deel van uit te maken.”

Iedereen mag een mening hebben

“Ze zeggen hier dat je een eigen smaakbibliotheek gaat ontwikkelen en die heb ik inmiddels zelf ook. Ik heb ontzettend veel geleerd over wijnen en heb inmiddels ook mijn favorieten. Drie jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik meer van wijn zou gaan houden dan van bier. Nu is dat wel het geval.”

Tekst loopt door onder de foto 

foto: indebuurt Amersfoort (Luc bij de wijnklimaatkast)

“Je leert de meest bijzondere gerechten en kruiden kennen. Zodra we een nieuwe kaart krijgen mogen we alles proeven. Als je vindt dat iets anders moet, of er misschien nog mooier uit kan zien, dan zeggen we dat gewoon. Iedereen mag hier een mening hebben en die mening wordt gewaardeerd. Zodra je gerechten uitloopt, moet je precies weten wat er op het bord ligt. Collega’s overhoren je ook. Dat onthoud je vervolgens ook wel, want het is heel gênant als je niet weet wat iets is. Dat is in het begin spannend, maar ik heb er uiteindelijk heel veel aan gehad. Nu loop ik mijn eigen tafels en wil ik ook niet dat iemand zich daarmee bemoeit. Ik durf nu zelfs tegen Ed te zeggen dat hij zich niet met mijn tafels moet bemoeien.”

Het gaat niet om niveau

“Als je maar ambitieus bent, dan zit je hier wel goed. Ik wist ook weinig toen ik hier begon. Je moet het gewoon leuk vinden en dan leer je heel veel. De leermeesters zijn hier erg goed en je kunt met alles bij ze terecht. Al gaat het niet over werk, dan nog kun je terecht voor een goed gesprek. Mij hebben ze bijvoorbeeld geholpen om de juiste studiekeuze te maken. De eigenaren besteden veel tijd aan het personeel en dat is een heel fijn gevoel. Dat helpt mee aan de hechte band die wij hier met elkaar hebben.”

“Als je het echt leuk vindt, wil je hier liever nooit meer weg. Als ik ooit ga, dan doe ik dat met pijn in mijn hart. Je werkt niet alleen in het restaurant, maar soms ook bij mensen thuis. Of op grote feesten en benefietavonden met bekende Nederlanders. Dat houdt het werk afwisselend en elke dag leuk. Mijn verhaal bewijst dat je niet per se alles al moet kunnen. Heb je doorzettingsvermogen en ben je enthousiast? Dan zit het eigenlijk wel goed en kan ik je echt aanraden om in Bergpaviljoen Bistronomique & Bar te komen werken. Stuur gewoon je cv en je motivatie door en wie weet ben jij binnenkort ook onderdeel van een hele toffe nieuwe vriendengroep.”

Ben jij net als Luc enthousiast en leergierig? Stuur dan snel je cv en motivatiebrief naar [email protected] Of kom langs bij ons in het restaurant. Voor meer informatie kun je vragen naar Ed of Theo.


Meer over Bergpaviljoen Bistronomique & Bar ontdekken?

Bergpaviljoen Bistronomique & Bar restaurants en horeca

Vandaag gesloten

Utrechtseweg 180, Amersfoort

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.