Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lekkerrrr: recepten van Amersfoortse pannenkoekmeesters!

Door Melt Pels 26 maart 2020

Gezien de lege meelschappen in de supermarkt, zal heel Amersfoort wel pannenkoeken aan het eten zijn. Omdat het nu even wat lastiger is om uit eten te gaan, vroegen wij de pannenkoekmeesters van Amersfoort om een lekker pannenkoekenrecept!

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Juffrouw Jacoba

Achter een klein groen luik aan de Krankeledenstraat zit een crêperie dat Juffrouw Jacoba heet. Toen we eigenaresse Manon heel naïef opbelden voor een paar ‘pannenkoektips’, begon ze te lachen en zei ze: “Pannenkoek? Je bent zelf een pannenkoek!”

Manon legde haar reactie uit: “Bij Juffrouw Jacoba maken we crêpes. Pannenkoeken zijn veel dikker, daarom kunnen we onze crêpes ook niet thuisbezorgen of laten afhalen. Je crêpe is namelijk al koud en slap voor die bij je thuis aankomt. Crêpes zijn echt het lekkerst als ze nét van de plaat af komen.”

Omdat het erg moeilijk is om zelf een goede crêpe te maken, zeker als je niet de juiste apparatuur hebt, heeft ze wel een lekker pannenkoekrecept voor ons:

“Wanneer je thuis een lekkere pannenkoek wilt maken moet je de Galette Complète proberen.
Galettes worden gemaakt van boekweitmeel. Boekweit is een kruidachtige plant en de vruchtjes van deze plant lijken op graankorrels. Het is rijk aan vezels, koolhydraten, vitaminen en magnesium en is hierdoor voedzamer dan wit meel. Het heeft een beetje een nootachtige smaak en is vrij van gluten.”
Wat heb je nodig:
  • Galette beslag
  • Olie of boter
  • Ham
  • Ei
  • Geraspte kaas
  • Gemixte sla en rauwkost naar wens

“In Bretagne gebruiken ze Gruyère maar omdat niet iedereen deze smaak kan waarderen gebruiken wij een goede pittige kaas uit onze regio.”

“Laat de pan goed warm worden met olie of boter. Doe het beslag in de pan en zorg dat het niet te dik is. Breek er een eitje boven, origineel laat je de dooier heel maar kapot is ‘ie ook lekker. Leg de ham er omheen en strooi daar geraspte kaas over. Wacht tot de kaas goed is gesmolten en vouw dan de randen van de galette naar het midden. Schud hem uit de pan op je bord en doe er wat gemixte sla met rauwkost op.”

Hmmm… Dat ziet er héérlijk uit!
Foto: Juffrouw Jacoba

Meer over Juffrouw Jacoba ontdekken?

Juffrouw Jacoba cafés

Vandaag gesloten

Krankeledenstraat 6, Amersfoort

Bekijk meer:cafés

Pannekoekenhuys Den Potsenmaeker

Goed dan, tijd voor een echte Hollandse pannenkoekenbakker. Pannekoekenhuys Den Potsenmaeker delen hun favoriete pannenkoekrecept met ons. Het geheime recept voor hun beslag wilden ze helaas niet geven, maar we kregen wel een lekker recept voor op de pannenkoek!

“De lekkerste pannenkoeken bak je ouderwets met de hand. Dit is het recept voor een gezonde pannenkoek die je prima zelf thuis kan maken”, vertelt Michel aan de telefoon.

Wat heb je nodig:
  • De pannenkoek zelf
  • Zongedroogde tomaten
  • Geitenkaas
  • Pijnboompitjes
  • Spinazie

“Deze combinatie is hartstikke lekker. Wok de spinazie nog even in de pan voor je hem op je pannenkoek gooit. De andere ingrediënten doe je op de pannenkoek als hij nog in de pan ligt. Deze pannenkoek bezorgen we niet, maar op onze kaart staan nog rond de honderd andere pannenkoeken, dus daar staat er vast wel eentje tussen die we wél bezorgen.”

Foto: Facebook Pannekoeknhuys Den Potsenmaeker

Meer over Pannekoekenhuys Den Potsenmaeker ontdekken?

Pannekoekenhuys Den Potsenmaeker restaurants en horeca

Gesloten17:00 - 20:00

Groenmarkt 6, Amersfoort

Bekijk meer:restaurants en horeca

Hey!Pannenkoek

Nog zo’n restaurant waar ze heerlijke pannenkoeken maken is Hey!Pannenkoek. Maud Schoonderbeek, mede-eigenaresse van de pannenkoekenboerderij, stuurt ons een mailtje met daarin een recept voor een heerlijke traditionele pannenkoek met spek en kaas! Kunnen we voor eens en voor altijd uitsluiten of je het spek nou wel of niet mee moet bakken…

“Verwarm een koekenpan op hoog vuur, doe een beetje olie in de pan en verdeel dit over de bodem. Een tip is om de olie in een spuitfles te doen, dan heb je minder nodig en wordt de pannenkoek niet zo vet. Leg de plakken spek in de pan en giet een lepel beslag over de spek. Draai dit uit over de hele pan. Als het beslag droog is kan de pannenkoek omgedraaid worden. Leg dan de plakken kaas over de pannenkoek en ‘ lijm’ een klein beetje beslag over de kaas. Draai de pannenkoek weer om zodat ook de kaas lekker krokant wordt. Tot slot draai je de pannenkoek  nog 1 keertje om en klaas is kees!”

Zo simpel kan het dus zijn. Het zijn de kleine dingetjes die de pannenkoeken van Hey!Pannenkoek zo lekker maken. Maud heeft nog een handige laatste tip: “Leg de pannenkoek op je bord met de kaas naar boven, dan blijft hij niet zo plakken.”

Eet smakelijk!


Meer over Hey!Pannenkoek ontdekken?

Hey!Pannenkoek pannenkoekenrestaurants

Gesloten15:00 - 20:00

Zijperberg 22, Amersfoort

Bekijk meer:pannenkoekenrestaurants

Meer lezen?

INTIP: De #thuisvermaaklijst van indebuurt!

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden veel maatregelen getroffen. Thuiswerken...

Bijzonder! Woonbootbewoners in isolatie krijgen een varende serenade

Schattig: bij Natuurboerderij De Brinkhorst zijn schapenlammetjes geboren!

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Eten & drinken

adv.