Hoera! Amersfoortse Bistro ’t Bloemendaeltje wint de Gouden Pollepel
Ze zijn pas een jaar open, toch flikt Bistro ’t Bloemendaeltje het! Ze hebben de Gouden Pollepel 2019-2020 gewonnen en daar zijn ze heel trots op. “Het is echt ongelooflijk. We zijn sinds 10 mei 2019 open en hebben nu al zo’n mooie prijs gekregen. Toen we het telefoontje kregen, hebben we toch even de champagnefles opengetrokken”, vertelt eigenaar Lianne Janssen (32).
De Gouden Pollepel
Elke week bezoeken de recensenten van het AD een restaurant in de gemeente Utrecht. Eens per jaar reiken ze de Gouden Pollepel uit aan het restaurant dat volgens hun het beste scoort. Niet alleen het eten, maar ook de bediening, sfeer en prijs-kwaliteitsverhouding wordt gemeten. Dit jaar viel die prijs in handen van Bistro ’t Bloemendaeltje.
“Het was heel spannend, in november kwam er ineens een artikel in het AD waarin ons restaurant het cijfer 8,2 kreeg. We hadden geen idee wie de recensent was. James, Pieter en Bas, de drie drijfveren van het restaurant, zijn echt goed gaan nadenken welke gast de recensent geweest is. We hebben zelfs opgezocht welke tafels we die avond vol hadden zitten. Het was best gek om ineens te zien dat je dan op de eerste plek eindigt. We stonden weken lang op de eerste plek en daar zijn we ook geëindigd. Super gaaf, zeker als je bedenkt dat het over alle restaurants van heel provincie Utrecht gaat. Elke week liep de spanning hoger op.”
Ander concept
“Het is echt zo bizar gelopen. Ik denk dat we de Gouden Pollepel hebben gewonnen, omdat we een ander concept hebben dan de meeste restaurants. We doen er namelijk alles aan om zo min mogelijk weg te gooien. Wat je vaak ziet, is dat als mensen een biefstuk in een restaurant bestellen, ze vervolgens een bord vol met frietjes en iets wat door moet gaan als ‘salade’ krijgen. De frietjes gaan misschien nog wel op, maar die salade wordt vaak niet eens naar omgekeken. Dat is zo zonde!”
De tekst loopt door onder de afbeelding

Lekkere spruitjes
“Wij willen mensen bewust laten eten. We horen vaak van mensen dat ze bijvoorbeeld geen spruitjes lusten. Ik zeg dan altijd: ‘probeer dan onze spruitjes eens’. We doen er alles aan om te laten zien dat je écht hele lekkere dingen kan maken met groente. Daarom bestel je bij ons de groente en is het vlees een bijgerecht. We zijn niet uitsluitend vegetarisch, integendeel. Als je een stukje vlees of vis wilt, dan kan je dat gewoon krijgen. Maar je zal niet de eerste klant zijn, die binnenkomt met het idee dat spruitjes vies zijn, om vervolgens met een volle en tevreden buik naar buiten te lopen met een nieuwe liefde voor spruiten!”
“Bij ons werken geen chef’s, maar kunstenaars”, aldus Lianne Janssen.
Teameffort
“Niet alleen mijn man en ik hebben de prijs verdiend, Pieter en James zijn écht part of the team. Ook onze afwasser Jasper hoort er na twee dagen al helemaal bij. We werken met z’n vijven. De zaak draait op de jongens. Ik zeg altijd: Bij ons werken geen chef’s, maar kunstenaars, want zoals zij met groente toveren is gewoon kunst. Zelf doe ik van alles achter de schermen en zorg dat de bistro er mooi en verzorgd uitziet. ”

Nieuw terras
Sinds kort heeft de Bistro ook een terras. “We werken nu samen met hotel de Tabaksplant. We mogen hun binnentuin gebruiken als terras. Dus die is nu open op donderdag tot en met zaterdag.”