Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Eten op een heel bijzonder terras: ‘Gasten hebben het gevoel dat ze in een mediterraans dorpje zitten’

Aangeboden door De Monnikendam 24 juli 2020

Het uitzicht is prachtig en de rust bijna adembenemend. Zodra je neerstrijkt op het terras van restaurant De Monnikendam, heb je niet meer in de gaten dat je midden in het centrum van Amersfoort zit. “Van veel gasten krijgen we te horen dat ze het gevoel hebben in een mediterraans dorpje te zijn belandt”, vertellen eigenaren Richard en Kristel.

Of je komt dineren of lunchen, een prachtplekje met wonderlijk uitzicht krijg je gegarandeerd vanaf het terras van Restaurant De Monnikendam. “In de lente en zomermaanden is het hier extra genieten voor onze gasten”, vertelt Kristel. Chefkok en eigenaar Richard kan dat beamen. “Ik kook met de seizoenen mee, dus je geniet van het uitzicht én van de lekkerste ingrediënten die in de zomer te krijgen zijn.”

Foto: indebuurt Amersfoort

Eerlijke producten

Het menu van Restaurant De Monnikendam wijzigt bijna dagelijks. Je kunt ervoor kiezen om je te laten verrassen door de keukenbrigade. Uiteraard houden zij rekening met jouw dieetwensen. De gerechten worden gebaseerd op de meest bijzondere en eerlijke producten. Richard vraagt altijd aan zijn vaste leveranciers welke bijzondere producten ze in huis hebben. Daar baseert hij het menu op. “Soms moet ik dan een aantal dagen vooruitdenken. Dat gebeurt bijvoorbeeld met buikspek. Ik pekel het vlees en dan moet het minimaal 24 uur in de oven. Dat is een voorbeeld van een gerecht dat we niet dezelfde avond al kunnen serveren.”

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: indebuurt Amersfoort

Harmonie

Ben je gek op kreeft? Dan is dit seizoen volgens De Monnikendam de beste tijd om hem te eten. De Canner kreeft komt uit Canada en in de keuken van De Monnikendam weten ze hoe ze deze soort kreeft perfect moeten bereiden. Hij heeft een groen tot roodbruin pantser dat rood kleurt tijdens het koken. “Deze kreeft is een typisch voorbeeld van een product dat seizoensgebonden te krijgen is”, legt Richard uit. Hij verwerkt de Canadese lekkernij dan ook graag in zijn menu’s. De harmonie tussen het gerecht en de wijn moet optimaal zijn. De smaken van de verschillende gerechten en de daarbij gekozen wijnen  vullen elkaar aan.”

Foto: indebuurt Amersfoort

De beste ideeën ontstaan bij een midnight snack

Isa kwam in september bij restaurant De Monnikendam binnen als leerling kok. Inmiddels heeft hij zijn diploma behaald. “Richard heeft mij gemotiveerd om zelf dingen uit te zoeken en te maken. In het begin vond ik het nog spannend. Op een dag zei Richard tegen mij: ‘ga maar paddenstoelen zoeken’. Dus ik met een zakje de Amersfoortse natuur in. Ik heb superveel paddenstoelen gesprokkeld, maar eenmaal terug in het restaurant bleek er geen één eetbaar”, vertelt Isa.

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: indebuurt Amersfoort

“Langzaamaan word ik wel steeds zelfverzekerder. Ik probeer steeds meer gerechten te bedenken. De beste ideeën ontstaan bij mij tijdens het eten van een midnight snack. Laatst at ik ’s nachts een carrot cake en toen heb ik daarna een nieuw gerecht bedacht. Nu duurt het bij mij alleen nog een beetje lang. Soms wel drie of vier maanden voor ik het perfecte gerecht uitgewerkt heb.” Richard begint te lachen: “Hij is vast aan aan het nadenken over het kerstmenu”, zegt hij met een dikke knipoog. “Dan is het straks rond kersttijd wel af.”

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: indebuurt Amersfoort (Isa aan het werk in de keuken van Restaurant de Monnikendam)

De lekkerste amuse

Een amuse viel wel heel erg in de smaak bij de gasten: een knolselderijsoepje met truffel en Parmezaanse kaas. “Gasten vroegen aan ons of we er geen heel bord van konden maken. Deze amuse komt dan ook regelmatig terug!”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door De Monnikendam. Meer over De Monnikendam ontdekken?

De Monnikendam restaurants en horeca

Gesloten12:00 - 00:00

Plantsoen Oost 2, Amersfoort

Bekijk meer:restaurants en horeca

Verder lezen:

7 x restaurants in Amersfoort met bizar hoge reviews op Google

Ah, restaurant reviews. Sommige mensen bepalen liever zelf of ze iets lekker vinden of niet, andere ...

Bye Blok’s, hello MEI: Amersfoorts enige sterrenrestaurant gooit het roer helemaal om

Breaking: dit zijn de vier Amersfoortse chefs die de horecawereld op z’n kop gaan zetten

De Hollandse Nieuwe is beter dan ooit en wij mochten hem proeven

adv.