Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Hollandse Nieuwe is beter dan ooit en wij mochten hem proeven

Door Juliette Schmitt 16 juni 2020

Bij vishandel Volendam in de Langestraat zijn we aan het goede adres voor een verse Hollandse Nieuwe. Eigenaar Jack is de vers binnengekomen haring aan het schoonmaken. Met ruim 25 jaar ervaring doet hij dat in rap tempo. “Of dit het beste jaar is weet ik niet, maar één van de betere haringjaren is het sowieso”, vertelt Jack tijdens het schoonmaken.

“Vroeger was er een langere periode waarin op haring gevist werd. De Hollandse Nieuwe was meestal verkrijgbaar rondom Hemelvaart. De laatste jaren is de Hollandse Nieuwe pas rond half juni verkrijgbaar”, legt de eigenaar van de Amersfoortse viswinkel uit. “Dat heeft alles te maken met de klimaatverandering. Nu is het vanaf begin maart eigenlijk al behoorlijk warm geweest. De Hollandse Nieuwe is de haring die geslachtsrijp is en op jacht gaat naar eten en naar vrouwtjes.”

Tekst loopt door onder de foto’s 

Foto: indebuurt Amersfoort
Foto: indebuurt Amersfoort

Vetgehalte

Bij de Hollandse Nieuwe draait het allemaal om vet. Té vet is niet goed, te mager is ook niet best voor de smaak. “Het vetpercentage moet tussen de 20 en de 28 procent zitten. Dan is de haring perfect en heb je die verse en zachte smaak. Je kunt het hier goed zien; zijn velletje valt er zelf al een beetje af”, vertelt Jack, terwijl hij naar het vel van de haring wijst. “Daarom wordt er ook maar zo’n vier weken op de Hollandse Nieuwe gevist. Door het warme weer is er veel eten voor de haring en bereiken de jonge vissen in korte tijd het perfecte vetpercentage om ze te eten”, vult de visboer aan.

Tekst loopt door onder de foto’s 

Foto: indebuurt Amersfoort (Eigenaar Jack maakt de Hollandse Nieuwe schoon)
Foto: indebuurt Amersfoort (Eigenaar Jack maakt de Hollandse Nieuwe schoon)

Feestje voor de haring

De viswinkel in de Langestraat is versierd met ballonnen, slingers en vlaggetjes. Eigenaar Jack kijkt elk jaar weer uit naar de komst van de Hollandse Nieuwe. “Mensen komen echt vrolijker binnen. Ze worden blij van al die versieringen. Soms wordt er wel eens gevraagd: ‘is er een feestje?’ Jazeker is er een feestje, een feestje voor de haring”, vertelt Jack.

“De komende drie weken is er nog Hollandse Nieuwe, daarna is er gewoon weer haring. De haring is nu nog zo groen als gras en dat is voor de smaak bijzonder lekker.”

Foto: indebuurt Amersfoort

Meer over Vishandel Volendam ontdekken?

Vishandel Volendam viswinkels

Gesloten10:30 - 17:30

Langestraat 119, Amersfoort

Bekijk meer:viswinkels

Verder lezen:

Lunchroom B.A.S: ‘Als de kas er niet in had gepast, hadden wij hier niet gezeten’

Tussen de vintagewinkels, en talloze andere bedrijven op industrieterrein de Isselt, openden Mariell...

IJtje voor een karweitje: gratis bier als je zwerfafval opruimt

Ed en Theo van het Bergpaviljoen: ‘We staan te trappelen om weer aan de slag te gaan’

Amersfoortse Esther bakt authentieke donuts: ‘Een goede donut valt of staat bij het maken van het deeg’

Napolitaanse pizza’s in Amersfoort: La base pizza opent binnenkort aan de Zuidsingel

adv.